Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3363/8 Ιουλίου 2022 έγγραφό του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας συγκαλεί σε τακτική συνέλευση την Ιεραρχία , από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022. Η Ιεραρχία, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα συνέλθει στον συνήθη χώρο της Μονής Πετράκη και όχι στην Πεντέλη.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν η Εισήγη­ση του Αρχιεπισκόπου με θέμα τη μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου καθώς και η εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, με θέμα την ανα­συγ­κρότηση της ενορίας και τον επανευαγγελισμό των πιστών.Και οι δύο εισηγήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα θίξουν θέματα που πονούν την Εκκλησία.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 η Ιεραρχία της Εκκλησίας θα προβεί στην πλήρωση της χηρευούσης Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και αναμενόμενο εδώ και μήνες, αφότου έγινε γνωστή η ατζέντα της τακτικής συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου που θα διαρκέσει από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022.

Ωστόσο, καθώς το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκαν οι διεργασίες για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης με ίδρυση νέας στο Αγρίνιο, διακινήθηκαν σενάρια για αλλαγή δεδομένων όσον αφορά στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σενάρια πλέον αβάσιμα καθώς σημερινές πληροφορίες του agrinionews.gr θέλουν κυβερνητικούς κύκλους να διαμηνύουν πως δεν θα αλλάξει (τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία) η απόφαση για μη διχοτόμηση της Μητρόπολης και την Εκκλησία πλέον να προχωρά για την εκλογή ενός και μόνο Μητροπολίτη.

Προκύπτει από τις πληροφορίες πως η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον πρωθυπουργό δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Όσον αφορά στον νέο Μητροπολίτη η ονοματολογία δεν είναι πλούσια. Περιστρέφεται κυρίως γύρω από το όνομα που είχε αποκαλύψει αρχικά το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, αυτό του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, χωρίς βέβαια από το κάδρο να απουσιάζει και το όνομα του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνιου

Την τρίτη ημέρα των συνεδριάσεων, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Δράμας, καθώς και Μητροπολίτη οποιασδήποτε άλλης Μητρόπολης που ενδεχομένως θα κενωθεί είτε από φυσικά αιτία είτε από παραίτηση κλπ.Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε παραιτήσεις μέχρι τον Οκτώβριο. Οι πληροφορίες που έχουμε κάνουν λόγο για δύο έως τρεις παραιτήσεις για τις οποίες θα προκύψουν από δύο έως τέσσερις εκλογές αν μάλιστα η μία εξ αυτών διχοτομηθεί! Άλλωστε ο νόμος που πέρασε προχθές από την Βουλή κάνει τις διχοτομήσεις πολύ πιο εύκολες αρκεί να αιτιολογείται πλήρως η βιωσιμότητα τους από την Εκκλησία.

Για την Μητρόπολη Δράμας οι ισχυρές υποψηφιότητες εξακολουθούν να είναι του Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή,Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, του Αρχιμ. Παύλου Κίτσιου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων και του Αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αν και ο τελευταίος παίζει ισχυρά και για άλλη Μητρόπολη.

Τέλος στις διεργασίες για τη διχοτόμηση. «Φαβορί» για Μητροπολίτης ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.