Νοσεί με κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τένεδου Κύριλλος, ποιμενάρχης της γενέθλιας νήσου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης Κύριλλος έχει ήπια συμπτώματα, αν και παρέστη ανάγκη να εισαχθεί στο τοπικό νοσοκομείο του νησιού επειδή χρειάσθηκε να του παρασχεθεί οξυγόνο, έγιναν εξετάσεις και πήρε εξιτήριο.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος (Συκής) έλκει την καταγωγή του από το γειτονικό νησί της Λέσβου και είναι εκείνος ο οποίος ως Αρχιμανδρίτης αρχικά και ως Επίσκοπος Ερυθρών «ανάστησε» την Εκκλησία της Σμύρνης και διοργάνωσε την ομώνυμη Μητρόπολη έπειτα από εκατό χρόνια και ανακάλυψε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στα Μικρασιατικά παράλια.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα και ως ηγούμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ τυγχάνει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, γι’ αυτό και του εμπιστεύθηκε τη διαποίμανση της τοπικής Εκκλησίας της ιδιαίτερης του πατρίδας, της Ιμβρου, την οποία, ως γνωστόν, επισκέπτεται συχνά.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος ανάρτησε το ακόλουθο συγκλονιστικό μήνυμα στον λογαριασμό του, στο Facebook: «Σκέφτηκα, προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να γράψω αυτό που θα διαβάσετε.

Υπέκυψα στον πειρασμό. Αν έκανα λάθος ζητώ συγγνώμη. Χθες χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο μας και να μπω στο οξυγόνο μιας και νοσώ από κορωνοϊό. Ειδοποίησα την ανάλογη Υπηρεσία, ήλθαν με πήραν και με τα ανάλογα μέτρα με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Πήγαμε κατευθείαν στο δωμάτιο απομόνωσης.

Ηρθε ένας γιατρός ο οποίος μου έβαλε τη μάσκα του οξυγόνου και άρχισε αμέσως πολλές και διάφορες εξετάσεις. Αν δεν σας κουράζει μπορώ να σας μιλάω; με ρώτησε. Του είπα καθόλου ίσα – ίσα καλό μου κάνετε. Μιλούσαμε τουρκικά. Βγαίνει για λίγο και ξαναμπαίνει και με έκπληξη μου λέει: Είστε ο Μητροπολίτης; Μάλιστα, του λέω. Ο Μητροπολίτης των Χριστιανών εδώ του νησιού; Μάλιστα, του ξαναλέω. Συγγνώμη δεν το ήξερα, μου το είπε ο ιερεύς που είναι έξω. Δεν σημαίνει του λέω κάτι εξαιρετικό, είμαι και εγώ όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει, μου λέει. Είμαι καινούργιος γιατρός στο νησί. Πριν λίγο καιρό πήγα με την γυναίκα μου στα Ιεροσόλυμα, πήρα κεράκια αναμμένα με το άγιο φως (βούρκωσε). Εφερα μερικά και ήθελα να περάσω να ανάψω δύο – τρία, δεν ξέρω όμως, μπορώ; Βεβαίως, του είπα. Όμως μου λέει σήμερα ήρθατε εσείς εδώ σε μένα. Εμένα δεν είναι αυτή η ειδικότητά μου απλά κάνω εφημερία σήμερα COVID βάσει πρωτοκόλλου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ενώ εγώ ήθελα να έρθω να ανάψω τα κεράκια ήρθατε εσείς ο Μητροπολίτης σε μένα.

Σας παρακαλώ θα πάρετε τα κεράκια μου να τα ανάψετε για μένα και την σύζυγό μου; Ευχαρίστως, του είπα. Ενα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπό του. Βγήκε έξω και ξανάρθε με τρία Ιεροσολυμίτικα κεράκια. Αυτά είναι, μου λέει. Δώστε τα έξω στο π. Νικηφόρο, του είπα, και θα τα ανάψουμε στην εκκλησία.

Συγγνώμη, του λέω, αλλά είστε πολλή ώρα μαζί μου στον θάλαμο ίσως είναι επικίνδυνο για εσάς. Όχι, όχι μου λέει δεν θα σας αφήσω μόνο. Μα είναι έξω ο πατήρ αν χρειαστώ κάτι θα φωνάξω….. πέρασε πάνω από μια ώρα που δεν ομολογείτε…… ολοκληρώθηκαν εξετάσεις αίματος, καρδιογραφήματος κλπ. Βγήκαν και τα αποτέλεσμα και χαρούμενος ο γιατρός μου λέει: Ολα είναι καλά και το σπουδαιότερο, το οξυγόνο σας ανέβηκε φυσιολογικά και δεν θα χρειαστεί να πάτε στο Τσανάκαλε για περαιτέρω θεραπεία. Βοήθησε ο Θεός.

Εμ βέβαια του λέω, στα ελληνικά. Με τέτοιο οξυγόνο που μου χάρισε σήμερα…… αναμαντίμ μου λέει (δεν κατάλαβα δλδ στα τουρκικά). Χαμογέλασα. Ετοιμάστηκα να φύγω. Πήγα στην πόρτα του γραφείου του και ευχαριστώντας τον χαιρέτησα από μακριά έβγαινα στην έξοδο του νοσοκομείου. Αισθάνθηκα κάποιον να με ακολουθεί. Ηταν ο γιατρός.

Σας ευχαριστώ πολύ, μου είπε στα ελληνικά και δακρυσμένος με έβαλε στο ασθενοφόρο και έφυγε. Θα τα πούμε σύντομα, μου είπε. Το βράδυ στο κινητό μου έλαβα ένα μήνυμα: Μητροπολίτη εγώ και η γυναίκα μου σε ευχαριστούμε πολύ.

Τους έστειλα φωτογραφία με τα κεράκια τους να ανάβουν μπροστά στην Παναγία μας. Δόξα τω Θεώ!».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.