Για το έντονο παρασκήνιο γύρω από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές μίλησε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος έκανε λόγο για έμμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο θεολόγος αναφέρθηκε στον κανονολόγο και στενό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αναστάσιο Βαβούσκο, ο οποίος σε άρθρο του παραθέτει λόγους γιατί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα πρέπει να εκλεγεί απευθείας από την Ιερά Σύνοδο, χωρίς τη συμμετοχή του λαού.

Ηγ Εσφιγμένου Αγίου Όρους στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Η λύση εξαρτάται από την Αστυνομία

Ο Βαβούσκος, για να στηρίξει την πιο πάνω θέση του, παραπέμπει στο άρθρο 7 (3) του Καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Αρχιεπισκόπου.

Ο Κυριακού θεωρεί «ύποπτο» το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε από το συγκεκριμένο πρόσωπο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ουσιαστικά «συμφωνεί» με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση του ιδίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου και ειδικότερα στις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, γιατί στο Καταστατικό υπάρχουν δώδεκα άρθρα (από το άρθρο 19 μέχρι και το άρθρο 30) με ξεκάθαρη αναφορά στον τρόπο εκλογής αρχιερέων με συμμετοχή του λαού.

Σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια εξουδετέρωσης του τριπροσώπου δηλαδή των τριών επικρατεστέρων υποψηφίων όλοι υποψιάζονται ότι θα είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου. «Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο καίγεται το Πατριαρχείο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.