Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, είχε εκφράσει μέσω του δικηγόρου του τη θέση ότι δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την δίκη στην οποία κατηγορείτο για βιασμό γυναίκας, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, λόγω «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών».

Σε εκείνη την υπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε τον τέως Κιτίου ως ικανό να παρακολουθήσει τη δική, όπως και έγινε και στην οποία ο ιερωμένος αθωώθηκε, αφού η παραπονούμενη κρίθηκε ως αναξιόπιστη.

Μετά τη δικαίωσή του, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Μητροπολίτης κλητεύθηκε εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ως κατηγορούμενος για άλλη υπόθεση που αφορά άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας, η οποία κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή τον Νοέμβριο του 1981, ήταν ανήλικη.

Με εμφανή δυσκολία στην μετακίνησή του, αφού διανύει το 84ο έτος της ζωής του και συνοδευόμενος από τον οδηγό του, ο Μητροπολίτης παρευρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου άκουσε την κατάθεση της παραπονούμενης, αλλά και την αντεξέταση του συνηγόρου του Μιχάλη Πική.

Η στάση σιωπής και η αντίδραση με το «σε σας»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της παραπονούμενης, αλλά και της εξέτασής της από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο Μητροπολίτης κάθισε στη θέση του, χωρίς να μιλά, αλλά και με καρφωμένο του βλέμμα του στην μάρτυρα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο Μητροπολίτης σηκώθηκε από τη θέση του, ωστόσο περίμενε άπαντες να αναχωρήσουν, για να εξέλθει από την αίθουσα.

Σε κάποια στιγμή, γυναίκα από το δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, φώναξε «αίσχος και ντροπή». Η απάντηση του Μητροπολίτη άμεση. «Σε σας», εννοώντας ντροπή, ενώ για τις αναφορές της γυναίκας αντέδρασε και ο οδηγός του που βρισκόταν μαζί του.

Αμέσως, παρενέβη ο συνήγορος του κατηγορούμενου, εφιστώντας τους την προσοχή και λέγοντάς τους χαρακτηριστικά, «δεν μιλάμε».

Ευδιάθετος τη δεύτερη ημέρα και οι… κρούσεις στον Πική

Λίγο πριν την αντεξέταση του συνηγόρου του, στην μάρτυρα, την επόμενη ημέρα, ο Μητροπολίτης μπήκε στην αίθουσα ευδιάθετος και χαιρέτησε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.

Σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ήταν κάπως πιο ενεργητικός, αφού δεν διατήρησε την ψυχραιμία του, σε κάποιες από τις απαντήσεις της παραπονούμενης. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις απευθύνθηκε στον δικηγόρο του, που αντεξέταζε την μάρτυρα, είτε για να του πει κάτι, είτε για να του υποδείξει ότι λέει ψέματα, κουνώντας το δάκτυλό του.

Στην πρώτη περίπτωση, κατόπιν συγκεκριμένων αναφορών για το χρώμα των επίπλων και τη δομή του γραφείου του Μητροπολίτη, από την παραπονούμενη, ο τέως Κιτίου, που μέχρι εκείνη την ώρα καθόταν στην καρέκλα του, χωρίς να εκφραστεί, παρακολουθώντας τη διαδικασία, αντέδρασε και προσφωνώντας τον δικηγόρο του και ζητώντας να του μιλήσει. Μετά από παρότρυνσή του κ. Πική, ο τέως Μητροπολίτης ησύχασε.

Λίγο αργότερα, όταν οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από ένα κουμπί, που όπως υποστήριζε το θύμα, πατούσε ο Μητροπολίτης όταν τον επισκεπτόταν, για να κλειδώσει την πόρτα, ο Χρυσόστομος εξεμάνη λέγοντας στον δικηγόρο του «λέει ψέματα», κουνώντας μάλιστα το χέρι του.

Την τρίτη και τελευταία φορά που του μίλησε, μετά από ερώτηση, του ψιθύρισε κάτι και στη συνέχεια ο κ. Πικής συνέχισε τις ερωτήσεις του.

Καταθέτει ενόρκως ο κατηγορούμενος

Το πιο σημαντικό στοιχείο στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, είναι πως σε αντίθεση με την προηγούμενη δίκη, δεν ζητήθηκε όπως εξεταστεί το κατά πόσον είναι ικανός ο τέως Μητροπολίτης να καταθέσει, «λόγω έκπτωσης νοητικών λειτουργιών», αλλά αντ’ αυτού θα καταθέσει ενόρκως, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Την απόφασή του, ανακοίνωσε ο συνήγορός του, μετά από ερώτηση της παραπονούμενης ότι «αφού έχει άνοια αυτός άνθρωπος ή μήπως δεν είχε ποτέ του;».

Ο κ. Πικής, ξεκαθάρισε αμέσως ότι «εγώ δεν έθεσα θέμα ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει, γιατί έχει άνοια. Ο πελάτης μου θα καταθέσει ενόρκως στο Δικαστήριο».

Αυτό δείχνει προφανώς την ικανότητα που έχει ο τέως Μητροπολίτης, για να μπορέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του θέσει η Κατηγορούσα Αρχή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

Μετρημένες οι ανοιχτές δίκες για τέτοιας φύσεως αδικήματα

Πέραν της κατάστασης της ψυχικής υγείας του Μητροπολίτη, αν είναι για κάτι άλλο που η δίκη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σταθμός, είναι πως δεν διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, είναι ένα από τα αδικήματα, που αν ζητήσει η Κατηγορούσα Αρχή να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία ακροατηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να δώσει αμέσως το πράσινο φως, ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα του φερόμενους θύματος.

Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που η ίδια η παραπονούμενη, στην προκειμένη περίπτωση, ζήτησε ανοιχτή διαδικασία, η Κατηγορούσα Αρχή δεν κατέθεσε οποιοδήποτε αίτημα και ως εκ τούτου, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που τέτοιας φύσεως αδικήματα, δικάζονται με ανοιχτές τις θύρες.

Αυτό επιτρέπει στην κοινή γνώμη να μπορεί να διαβάζει και να κρίνει όσα συμβαίνουν σε μια δίκη, μέσα από τα λεγόμενα του φερόμενου θύτη και του φερόμενου θύματος.

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά την υπόθεση του τέως Κιτίου, μετά την εξέταση και την αντεξέταση της παραπονούμενης, θα καταθέσουν η αδελφή και η μητέρα της, καθώς και άλλοι τέσσερις μάρτυρες, πριν κλητευθεί για κατάθεση ο Μητροπολίτης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.