Το μπαλάκι στον Μητροπολίτη Μόρφου, ρίχνει η Αρχιεπισκοπή, για άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, μετά από 26 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το μακρινό 1996, την ίδια ώρα που η Μητρόπολη Μόρφου το επιστρέφει στην Αρχιεπισκοπή.

Το 1996 και πιο συγκεκριμένα μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου, υπήρξε μια διαδικασία για εκλογής νέου Μητροπολίτη, στην οποία ο Παγκράτιος Μερακλής έθεσε υποψηφιότητα.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν, ο Παγκράτιος είχε κερδίσει με ποσοστό 96%, ο τότε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, Παγκράτιος, ωστόσο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, τον καθαίρεσε, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου.

Ο ίδιος δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο παρελθόν, αλλά δεν έπρεπε να πάει κόντρα στο θέλημα του Θεού.

Όπως είχε αναφέρει, μόλις έγινε γνωστή η θέση του για να κατέλθει υποψήφιος, άρχισε μια καταιγίδα εναντίον του. Μεταξύ των κατηγοριών, ήταν ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά και φορέας του AIDS. Το πρώτο, το αρνήθηκε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι φορέας του AIDS, υποδεικνύοντας ότι αυτό έγινε μέσα από μια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του.

Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργήθηκαν ταραχές έξω από την Αρχιεπισκοπή, με συλλήψεις και τραυματισμούς. Ακολούθως, ο Παγκράτιος αποσύρθηκε στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου, όπου διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με τα ζώα που φροντίζει.

Μετά από 26χρόνια, το θέμα της αργίας του Παγκράτιου ήρθε ξανά στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με τον ίδιο να διαμηνύει με δηλώσεις του ότι δεν θα ζητήσει ποτέ την άρση της αργίας, αλλά πρέπει να αποφασίσει από μόνη της η Ιερά Σύνοδος να το πράξει.

Πηγές από την Αρχιεπισκοπή, διαμήνυσαν ότι το θέμα άρσης της ασυλίας του Παγκράτιου, εμπίπτει στην Μητρόπολη Μόρφου, όπου υπαγόταν. Αν η Μητρόπολη μεταφέρει αίτημα στην Ιερά Σύνοδο, τότε θα τεθεί επί τάπητος για να συζητηθεί.

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Μόρφου, διαμήνυσε ότι δεν έχει δικαίωμα να οδηγήσει οποιοδήποτε αίτημα στη σύνοδο, αλλά τόσο η εξέταση του θέματος, όσο και η άρση της αργίας είναι αρμοδιότητα της Αρχιεπισκοπής, η οποία επέβαλε την ποινή στον ιερωμένο.

Όπως εξήγησαν από την Μητρόπολη Μόρφου, η απόφαση πάρθηκε από την τότε Ιερά Σύνοδο και όχι από τη Μητρόπολη. Ως εκ τούτου, είναι αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου να αλλάξει απόφαση, αφού με βάση το εκκλησιαστικό δίκαιο δεν μπορεί να επιβάλει μια εξουσία μια ποινή και στη συνέχεια μια άλλη να την άρει.

«Για παράδειγμα αν πάει κάποιος σε ένα πάτερ και του πει ότι πρέπει να κάνει δέκα μετάνοιες την ημέρα, δεν μπορεί μετά να πάει σε ένα άλλο και να του πει εκείνος μην κάνεις μετάνοιες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.