Έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, βρέθηκε νωρίς το πρωί υποστηρίκτρια του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. Κρατώντας δύο πανό διαμαρτυρίας, η γυναίκα από την Αγλαντζιά ζητά από τους Αρχιερείς να τα βρουν "εν ειρήνη και ομόνοια." Συγκεκριμένα τα πανό γράφουν.

“Να τα βρείτε εν ειρήνη και ομόνοια Αρχιερείς. Οι δημόσιοι διαξιφισμοί φέρνουν ανασφάλεια στον λαό.”
“Χύθηκε αίμα για την ελευθερία του λόγου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος δικαιούται να μιλά όσο θέλει σαν πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπαντός σαν Μητροπολίτης-ποιμένας της Θεομόρφου. Όστις θέλει οπίσω του ελθείν!!”

Προσερχόμενος από την πίσω είσοδο της Αρχιεπισκοπής στην Ιερά Σύνοδο και όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι να αναμένουμε σήμερα ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος απάντησε: «Εγώ με δημοσιογράφους δεν μιλώ».

Προηγουμένως έκοψε ένα κλωνάρι βασιλικό, το μύρισε και το μετέφερε μαζί του εντός του Μεγάρου.

Την Ιερά Σύνοδο απασχολεί το ζήτημα της πανδημίας, των εμβολιασμών και των σχέσεων της εκκλησίας και της επιστήμης, υπό την σκιά των συνεχιζόμενων ανυπόστατων κηρυγμάτων για την πανδημία από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και άλλους Ιεράρχες. Ο επικεφαλής της εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ προειδοποίησε με λήψη τιμωρητικών μέτρων σε ιεράρχες οι οποίοι με τα κηρύγματα τους θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου δεν θα επικρατήσει το πολεμικό σκηνικό που φαίνεται εδώ και μέρες να υπάρχει στις τάξεις της εκκλησίας για τα σοβαρά ζητήματα της πανδημίας και των εμβολίων. Το ποίμνιο πρόσθεσε είναι διχασμένο και είναι κάτι πολύ δυσάρεστο που δεν υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Καταθέτοντας την δική του άποψη, ο Χριστάκης Ευσταθίου ανέφερε ότι η ποινή/τιμωρία στους κόλπους της εκκλησίας έχει διαφορετικό χαρακτήρα απ’ ότι το εννοούμε κοσμικά σε επίπεδο κοινωνίας και θεσμών.

«Έχει θεραπευτικό χαρακτήρα αλλά προϋποθέτει κάτι. Αν θα οξυνθεί το κλίμα και θα επικρατήσει ένα κλίμα μεγαλύτερης πόλωσης και αντιπαράθεσης θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά. Αν δεν υπάρξει το πνεύμα της ταπείνωσης των πνεύμα των προσωπικών φιλοδοξιών τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Απ’ εκεί και πέρα αλίμονο αν στο ίδιο το συνοδικό σύστημα που υπάρχει στην εκκλησία και είναι εχέγγυο για συνεννόηση στη βάση της αλήθειας και με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκκολάπτονται εγωισμοί προσωπικές φιλοδοξίες στοιχεία που πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση για τους ιεράρχες μας να δώσουν επιτέλους όπως ζητά και ο κόσμος και το ποίμνιο ένα μήνυμα ενότητας και του πραγματικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει σήμερα η εκκλησία και που δυστυχώς καταχωνιάζεται αυτός ο ρόλος.

Να εκφέρει λόγο παρηγορητικό, ενισχυτικό λόγο που να ενδυναμώνει το ποίμνιο και δυστυχώς απουσιάζουν σήμερα και άρα η εκκλησία είναι μπροστά σε μια πρόκληση. Αφορμής δοθείσης να δώσει τα κατάλληλα μηνύματα όπως αρμόζει στο πνεύμα και τη λειτουργία της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.