Εισήλθαμε ήδη στην «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα», την περίοδο του εορτασμού των Παθών του Χριστού και της Αναστάσεως Του.

Το κοσμοσωτήρια και λυτρωτικά Πάθη του Κυρίου, βιώνονται μέσα από τις ιερές ακολουθίες που τελούνται κάθε βράδυ στους ναούς.

Μέσα από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στην κορυφή της πνευματικής φιλοσοφίας και στη δόξα της Αναστάσεως, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά και περνώντας πνευματικά μέσα από την αγωνία της Σταυρώσεως.

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε εκ του παραθρονίου (όπως ορίζει η τάξις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άνευ εγκολπίου και μανδύου, φέροντας επιστήθιον Σταυρόν και Χαζράνιον) της ακολουθίας του πρώτου Νυμφίου (Όρθρος της Μ. Δευτέρας), στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παρουσία ευάριθμου εκκλησιάσματος.

Την Μ. Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων εσπέρας) θυμόμαστε τον πάγκαλο Ιωσήφ, υιό του Ιακώβ, τον οποίο τα αδέρφια του πούλησαν για 20 χρυσά νομίσματα στους Ισμαηλίτες. Έπαθε και υπέφερε ο Ιωσήφ, όπως και ο Χριστός. Τελικά ο Φαραώ τον κατέστησε άρχοντα της Αιγύπτου. Αυτό προτυπώνει την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου. Σε καιρό πείνας ο Ιωσήφ, άνοιξε τις αποθήκες και έθρεψε τους πεινασμένους Αιγυπτίους και τους αδελφούς του. Σιτοδότης ο Ιωσήφ, σιτοδότης και ο Χριστός. Πάντοτε προσφέρει και προσφέρεται «εις βρώσιν τοις πιστοίς».

Θυμόμαστε ακόμη την άκαρπη συκή, η οποία συμβολικά και πνευματικά είναι η συναγωγή των Εβραίων, αλλά και κάθε ανθρώπινη ψυχή, που δεν αποδίδει πνευματικούς καρπούς. Ο Χριστός καταράστηκε την συκή και ξηράνθηκε. Κάθε δέντρο που δεν κάνει καρπούς, όπως ο ίδιος ο Κύριος είπε, θα κόβεται και θα μπαίνει στην φωτιά. Ανάλογα θα συμβεί και με τους ανθρώπους.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Πανιερώτατος ευχήθηκε καλή δύναμη για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ο νυμφίος Χριστός ο οποίος ήλθε ανάμεσά μας και πορεύεται προς το Πάθος, να είναι σκέπη, βοηθός και υπερασπιστής όλων μας μέσα στις δυσκολίες του κόσμου και των ημερών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.