Η ιστορία της διαδοχής του σημερινού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως και κατά την περίοδο της διαδοχής του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου, όταν η κούρσα ξεκίνησε ενώ ακόμη βρισκόταν εν ζωή, όπως συμβαίνει και σήμερα.. Η προεκλογική εκστρατεία, είτε το αναγνωρίζουν κάποιοι είτε σφυρίζουν αδιάφορα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος παρακολουθεί τα της Εκκλησίας εδώ και χρόνια, θεωρεί πως η προεκλογική αυτή εκστρατεία θα είναι πιο σκληρή και από την προεκλογική για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλά για τους πιθανούς διεκδικητές, κατονομάζει τους δύο ιεράρχες οι οποίοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, όπως και τους άλλους δύο που θα παλέψουν να καταλάβουν την τρίτη θέση για να δημιουργήσουν το τριπρόσωπο το οποίο θα τεθεί ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου η οποία θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Παρ’ όλον ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τέλους, ο κ. Κυριακού θεωρεί πως θα παραιτηθεί δρομολογώντας τη διαδοχή του από ιεράρχη της εμπιστοσύνης του. Αναφέρεται σε πιθανά σενάρια παράκαμψης του λαού, τα οποία θεωρεί ότι θα ισοδυναμούν με εκκλησιαστικό πραξικόπημα και μιλά για παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέραν των αρχιεπισκοπικών, καυτηριάζει τη δράση «γερόντων», οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κάποιας μορφής λαϊκών μοναχών εντός της κοινωνίας. Αναφέρεται σε φανατισμό και γενικά θεωρεί το φαινόμενο επικίνδυνο.

Τέλος, ενόψει και των ημερών, «ρίχνει φως» στο Άγιο Φως αμφισβητώντας ότι πρόκειται για θαύμα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το άναμμα των κεριών στον Πανάγιο Τάφο οφείλεται σε τελετή παρά σε θαύμα. Μάλιστα επικαλείται και μαρτυρία από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όταν ο Μακάριος ρώτησε εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αν πρόκειται για θαύμα, για να λάβει απάντηση η οποία ξεκαθάριζε τα πράγματα.

Οι απόψεις του Θεόδωρου Κυριακού δεν αποτελούν ευαγγέλιο, ούτε και ο ίδιος θεωρεί πως όσα λέει αποτελούν τη μόνη αλήθεια και άλλωστε είναι ζήτημα χρόνου να διαφανεί αν θα επαληθευτούν ή μη, οι εκτιμήσεις του. Κάποιοι ίσως διαφωνήσουν αλλά έχει άποψη την οποίαν εκφράζει και τίθεται στην κρίση του καθενός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βλέποντας διάφορες κινήσεις Συνοδικών θεωρεί πως άρχισε ήδη ο αγώνας διαδοχής του και μάλιστα θεωρεί ασέβεια αυτό που συμβαίνει, φτάνοντας στο σημείο να πει πως εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.

Λόγω και της επιδείνωσης της υγείας του Αρχιεπισκόπου τα επιτελεία άρχισαν να δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό. Ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ασχολείται, έστω και αν επικρίνει άλλους Συνοδικούς ότι επιδίδονται σε προεκλογική εκστρατεία.

-Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε παρέμβαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως ανέφερες κι εσύ ο ίδιος, μέσω κανονολόγου ο οποίος πρόσκειται στο Πατριαρχείο, με σκοπό την παράκαμψη του λαού, ώστε να μην ψηφίσει στις εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.

-Η χρονική συγκυρία παρέμβασης του στενού συνεργάτη του Πατριάρχη θεωρώ πως δεν ήταν τυχαία, όπως δεν ήταν τυχαίο και το γεγονός ότι οι θέσεις που εξέφρασε συμπίπτουν με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Λαμβανομένου υπόψη πως η Εκκλησία της Κύπρου είναι Αυτοκέφαλη, δεν μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της, έστω και με τον έμμεσο τρόπο που το έπραξε.

-Είχες κάνει αναφορά για παράκαμψη του λαού ώστε να εξυπηρετηθεί ιεράρχης ο οποίος πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο.

-Ο Καταστατικός Χάρτης είναι σαφής και προνοεί διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα οδηγεί στην εκλογή Αρχιεπισκόπου. Αυτό που επινόησε ο Αρχιεπίσκοπος, ύστερα από το ναυάγιο του σεναρίου που προέβλεπε συγκέντρωση της στήριξης περίπου 13 Συνοδικών ώστε να δρομολογηθεί η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου αποκλειστικά από τη Σύνοδο, αφορά επίκληση του άρθρου 7,3 του Καταστατικού. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι αρμόδιο όργανο ερμηνείας του Καταστατικού Χάρτη είναι η Ιερά Σύνοδος. Με βάση αυτό, μπορεί να επιχειρηθεί η λήψη απόφασης για αποκλεισμό των λαϊκών από την ψηφοφορία με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο είναι αντικανονικό.

-Μπορεί να γίνει επίκληση του συγκεκριμένου άρθρου;

-Θεωρώ πως όχι, επειδή χρησιμοποιείται για ζητήματα που εμπεριέχουν ασάφεια, οπόταν η Σύνοδος συντάσσει κανονισμούς προς επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται. Όμως, στην περίπτωση των εκλογών ουδεμία ασάφεια υπάρχει και το Καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Ούτε η θέση που υποστήριξε ο συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι δηλαδή η συμμετοχή του λαού στις εκλογές είναι αντικανονική (με βάση τους Κανόνες) ευσταθεί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.