Επανέρχεται το θέμα επαναφοράς του Παγκράτιου Μερακλή. Ο ιερωμένος εξελέγη τo 1996, με 96% των ψήφων, μητροπολίτης Μόρφου και καθαιρέθηκε αφού στιγματίστηκε . Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τη λαοθάλασσα έξω από την Αρχιεπισκοπή, που απαιτούσε αποκατάσταση της αδικίας.

Σήμερα, 26 χρόνια μετά το ζήτημα του Παγκράτιου και της αποκατάστασης της αργίας που του επιβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο επανέρχεται. Σε παρέμβασή του ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού αναφέρει ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, μετά από αίτημα του ιδίου του Παγκράτιου.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος είπε ότι «δεν πάει άλλο. Ένας αργός ιερέας επιθυμεί να σταθεί ξανά στην Αγία Τράπεζα και να τελέσει το μυστήριο της Ευχαριστίας.Με τα σημερινά δεδομένα, την αργία ιερέων και την αντίδραση θεωρήσαμε σωστό να αποκατασταθεί και ο Παγκράτιος. Εις βάρος του έγινε η μεγαλύτερη αδικία.

Είναι μαζική απαίτηση της κοινωνίας να λήξει αυτή η αδικία», είπε εισαγωγικά ο θεολόγος.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα πρώτα χρόνια της αργίας αφιερώθηκε στην προσευχή του. «Πλέον θεωρεί ότι δεν μπορεί.. τα χρόνια προχωρούν και δεν μπορεί αυτή η αδικία να τον συνοδεύει και στο τέλος της ζωής του.

Μου έλεγε προχθές, σπούδασε Κανονικό Δίκαιο ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας της Εκκλησίας που να λέει ότι ένας ασθενής ιερέας δεν μπορεί να λειτουργεί.

Ήθελαν να τον βγάλουν από την κούρσα διαδοχής, δεν τον ενδιαφέρουν τα Επισκοπικά», συμπλήρωσε ο κ.Κυριακού.

«Τον κατηγορούσαν ότι ήταν φορέας AIDS, ότι ήταν ομοφυλόφιλος… Στην πρώτη λειτουργία που θα κάνει θα είναι εκεί χιλιάδες άτομα», ανέφερε.

Ο θεολόγος εξήγησε ότι στην ουσία αποκατάσταση σημαίνει ότι θα πρέπει η Σύνοδος που του επέβαλε αργία «να διορθώσει το λάθος της και να τον επαναφέρει στην τάξη των ιερέων, να μπορέσει να λειτουργήσει.Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρεθεί ξανά μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Εγώ περιμένω την αντίδραση της Συνόδου, απ’ αυτούς τους ιεράρχες που θα είναι υποψήφιοι αύριο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο να λάβουν θέση», είπε ο κ.Κυριακού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.