Εδώ και χρόνια άρχισε η κατάρρευση των διατηρητέων οικοδομών της Αρχιεπισκοπής που εξελίχθηκε σε κατεδάφιση με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου, χωρίς να αποκλείεται να συνέβαλαν στο αποτέλεσμα και οι εργασίες κατασκευής του υπογείου χώρου στάθμευσης, ο οποίος θα εξυπηρετεί τον καθεδρικό ναό.

Όταν θέσαμε το θέμα του πιθανού επηρεασμού των θεμελίων από τις εργασίες εκσκαφής για δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην τέως διευθύντρια Πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία ανέλαβε την επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης, εξέφρασε τη θέση πως ο χώρος στάθμευσης προσέγγισε περισσότερο από όσο θα αναμενόταν τα διατηρητέα. Διευκρίνισε ωστόσο, πως οι Μηχανικοί θεωρούν πως δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των διατηρητέων από την εγγύτητα τους με το πάρκινγκ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», λόγω της παρατεταμένης απουσίας συντήρησης των οικοδομών, προέκυψε και πρόβλημα με τα θεμέλια τους. Κι ενώ αναμενόταν να αρχίσει η διαδικασία αναδόμησης των οικοδομών, εκτελούνται εργασίες «κουρέματος» των τοίχων (με μείωση του ύψους τους) προ του κινδύνου να σημειωθούν καταρρεύσεις και νέων τμημάτων τους.

Η κ. Αριστοτέλους, ερωτηθείσα σχετικά από τον «Φ» ανέφερε πως όντως εκτελούνται εργασίες περιορισμού του ύψους των τοίχων, αλλά αυτό αφορά την αφαίρεση αποσαθρωμένων υλικών (πλινθαριού), τα οποία δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Όσον αφορά τα προβλήματα με τη θεμελίωση των κτηρίων, η κ. Αριστοτέλους εξήγησε, πως όλα τα κτήρια της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν κτίστηκαν με βαθιά θεμέλια και ειδικά όταν δεν συντηρηθούν παρουσιάζουν τέτοιας φύσεως προβλήματα τα οποία και αντιμετωπίζονται. Η κ. Αριστοτέλους, η οποία χθες μετέβη στο χώρο για επίβλεψη των εργασιών, ανέφερε επίσης, πως στόχος αυτή την εβδομάδα είναι να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των σαθρών υλικών και η αξιολόγηση των τμημάτων των κτηρίων που απέμειναν όρθια και ακολούθως θα αρχίσει η εκσκαφή δίπλα από τα θεμέλια ούτως ώστε να ενισχυθούν.

Εξήγησε επίσης, πως ήδη αποκαλύφθηκαν οι τοίχοι με την απομάκρυνση των σοβάδων και των γύψων και αυτό έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση της τοιχοποιίας. Ακολούθως (και αφού απομακρυνθούν τα μπάζα) θα γίνει δεύτερη αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της μελέτης που προηγήθηκε. Ανέφερε εξάλλου, πως οι εμπλεκόμενοι προσέλαβαν και σύμβουλο Μηχανικό ο οποίος κατέχει το θέμα των διατηρητέων και ο οποίος ήδη αξιολόγησε την κατάσταση ενώ εκπόνησε σχέδια με βάση τα οποία άρχισε η διαδικασία αποκατάστασης.

Όσον αφορά τα παράθυρα αφαιρέθηκαν και κάποια από αυτά θα επιδιορθωθούν για να επαναχρησιμοποιηθούν ενώ θα τοποθετηθούν και καινούρια.

Σχετικά με τα πλινθαρότουβλα η κ. Αριστοτέλους ανέφερε, ότι θα παραγγελθούν και θα κατασκευαστούν με τον παραδοσιακό τρόπο και στις σωστές τους διαστάσεις.

Νέοι σε θρησκευτικά μνημεία του Αργυροκάστρου

Ευαγγέλιο Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 – Μεσοπεντηκοστή

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.