Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν αδρά για το κτήριο της Φανερωμένης στο οποίο θα μεταστεγαστεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού ενώ αρχικά αφέθηκε να νοηθεί ότι η Αρχιεπισκοπή θα έκανε «σκόντο» στο ενοίκιο, τελικά προκύπτει πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πληρώνει το αγοραίο ενοίκιο. Παράλληλα, την ανακαίνιση του κτηρίου της Φανερωμένης (δαπάνης περίπου €5 εκατ.-€6 εκατ.) θα καλύψει η Κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τις πολυσυζητημένες εστίες έχουν ήδη επιλεγεί δύο κτήρια τα οποία θα αγοράσει η Κυβέρνηση για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας και στα οποία θα στεγαστούν 100 φοιτητές. Το κόστος αγοράς διαμόρφωσης εκτιμάται στα €7 εκατομμύρια. Οι εστίες αυτές δεν έχουν σχέση με τις εστίες που θα διαμορφώσει η Αρχιεπισκοπή.

Γενικότερα, για τη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, το κράτος θα δαπανήσει, υπό μορφή χορηγιών, περίπου €15 εκαττομμύρια από τα οποία επίσης αναμένεται να επωφεληθεί και η Αρχιεπισκοπή. Σημειώνεται πως, παρόλον ότι το κτήριο ανήκει στη Φανερωμένη, η οποία και το συντηρούσε, τώρα που θα αρχίσουν τα έσοδα, η εκκλησία Φανερωμένης παρακάμφθηκε και κουμάντο κάνει η Αρχιεπισκοπή.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται παραχώρηση συντελεστή δόμησης, αύξηση της κάλυψης σε τυχόν επέκταση κτηρίων κ.α. Εξάλλου, προνοείται και σχέδιο επιδότησης ανέργων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών. Αναλυτικά στο μνημόνιο συναντίληψης (υπουργός Οικονομικών, Δήμαρχος Λευκωσίας, Αρχιεπίσκοπος και Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου) καταγράφονται και τα ακόλουθα:

Πρόταση για μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου Φανερωμένης από το κράτος (υπουργείο Παιδείας) με αγοραίο ενοίκιο και παραχώρηση χρήσης του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την προϋπόθεση μεταφοράς σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επιβεβαίωση από Αρχιεπισκοπή και Πανεπιστήμιο ότι συμφωνούν με την προτεινόμενη μίσθωση.

Υπολογισμός από το Τμήμα Κτηματολογίου του αγοραίου ενοικίου, αφού ληφθεί υπόψη και το κόστος ανακαίνισης, την οποίαν θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ενοικιαστήριο θα υπογραφεί μέχρι τις 15/6/2021

Αξιολόγηση κατά πόσο θα μπορούσε να στεγαστεί και άλλο τμήμα/σχολή στον χώρο της Φανερωμένης (όχι μόνο το Αρχιτεκτονικό Τμήμα) ή σε γειτονικά κτήρια.

Το κόστος ανακαίνισης του σχολείου Φανερωμένης εκτιμάται στα €5-6 εκατομμύρια και θα περιλαμβάνεται αυξημένη χορηγία στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου για κάλυψη της δαπάνης. Το κόστος ανακαίνισης αναμένεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Χρόνος υλοποίησης της ανακαίνισης 3-4 χρόνια.

Θα παραχωρηθεί δωρεάν μεταφορικό μέσο για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης, από και προς το νέο τους σχολείο. Η εν λόγω εισήγηση μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω της δωρεάν μεταφοράς τους από το υπουργείο Μεταφορών, είτε μέσω της δωρεάν μεταφοράς τους με τα «Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας» από τον Δήμο Λευκωσίας, είτε μέσω μίσθωσης μικρών λεωφορείων από το υπουργείο Παιδείας.

Ανάμεσα στα πολεοδομικά κίνητρα που θα παραχωρηθούν περιλαμβάνεται το δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης από αξιόλογες οικοδομές που κτίστηκαν πριν το 1960 αλλά και μεταγενέστερα, σε περίπτωση επιδιόρθωσης και αποκατάστασης τους. Περιλαμβάνεται επίσης διατήρηση του συντελεστή σε περίπτωση κατεδάφισης και ανακατασκευής. Προνοείται, επίσης, αύξηση της κάλυψης (σε τετραγωνικά μέτρα) μέχρι 10% για διευκόλυνση ευαίσθητων προσαρμογών και σύγχρονων αναγκών. Παράλληλα θα αναθεωρηθεί ή «Εντολή 1/2003» που αφορά τις κτηριολογικές προδιαγραφές δημιουργίας/ανέγερσης φοιτητικών εστιών. Εξετάζονται επίσης χαλαρώσεις όσον αφορά τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν χώροι στο μεσοπάτωμα των κτηρίων.

Αγορά κτηρίων-εστιών

Το κράτος θα προχωρήσει στην αγορά δύο κτηρίων τα οποία θα μισθώσει στον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος τα επέλεξε ήδη και τα οποία θα διαμορφωθούν σε φοιτητικές εστίες. Εκτιμάται ότι στα δύο κτήρια θα διαμορφωθούν χώροι για να διαμένουν 100 φοιτητές. Προβλέπεται επίσης σχέδιο χορηγίας προς ιδιώτες οι οποίοι θα προβούν στην αξιοποίηση κτηρίων στην εντός των τειχών περιοχή για δημιουργία φοιτητικών εστιών με την προϋπόθεση της διάθεσης των εστιών με προσιτό ενοίκιο. Στόχος σε πρώτο στάδιο η δημιουργία περίπου 310 φοιτητικών εστιών. Το ύψος της χορηγίας προς ιδιώτες θα είναι €15 εκατ. και τα χρήματα θα εξευρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@ekklisiaonline

Μέγα θαυμα στην Κερατεα#ταξιαρχης #εκκλησια

♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.