Άρση του αφορισμού του ζητά από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, τον οποίο αφόρισε πενταμελής Συνοδική Επιτροπή στις 2 Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τις θέσεις που εξέφραζε για θεολογικά ζητήματα.

Η επιστολή Πιτσιλλίδη εστάλη σε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ίσως τεθεί ακόμη και σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα αναμένεται να εγερθεί από μέλος της Ιεράς Συνόδου αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει τέτοια πρόθεση θεωρώντας το θέμα λήξαν.

Όποτε τεθεί το θέμα, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα ένδεκα από τα δεξαέξι μέλη της Συνόδου αφού εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν τα πέντε μέλη της Συνοδικής Επιτροπής που τον καταδίκασαν (Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Πιτσιλλίδης εξασφάλισε διαβεβαιώσεις ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί τουλάχιστον από έξι από τους ένδεκα συνοδικούς που θα κληθούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία αποκατάστασής του.

Στην επιστολή του ο κ. Πιτσιλλίδης χαρακτηρίζει τον αφορισμό του ως παντελώς άδικο, αντικανονικό, άκυρο και έκνομο, αφού, όπως υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα παραβιάζει δεκάδες άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και κυρίως το άρθρο 79, το οποίο καθορίζει ως «αποκλειστικώς αρμοδίαν περί της επιβολής της ποινής του αφορισμού την Ιεράν Σύνοδον και όχι την Πενταμελή Συνοδικήν Επιτροπήν ή το Πενταμελές Συνοδικόν Δικαστήριο».

Ο κ. Πιτσιλλίδης καλεί την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει ως προς την εγκυρότητα της απόφασης της Πενταμελούς Επιτροπής και παράλληλα κάνει αναφορά στο ανείπωτον και δυσείπωτον πόνον αλλά και την αφόρητη οδύνη που του προκάλεσε η (τότε) ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής «και κυρίως από την διαστροφήν των θέσεων» του επί θεολογικών ζητημάτων τα οποία εθίγησαν διά της ανακοινώσεως.

Αναφέρει, επίσης, ότι αναμένει καρτερικά επί τέσσερα έτη να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα και παράλληλα να δοθεί ορθή πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Συνοδικής Επιτροπής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.