Παρέμβαση στο Πρωτοσέλιδο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, κατά τη διάρκεια της φιλοξενία του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού, ο οποίος μιλούσε για τα σενάρια αλλαγής του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Αρχικά ανέφερε ότι το παλιό καταστατικό της Συνόδου ήταν ανεπαρκές. Ό,τι ψήφιζε ο λαός ήταν το τελικό αποτέλεσμα. «Είπαμε να το διορθώσουμε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να εκλέγεται από τη Σύνοδο».

Σημείωσε ότι θα υπάρχει η πρωτοβουλία της Συνόδου για εκλογή Αρχιεπισκόπου αν θεωρήσει ότι ο λαός δεν επέλεξε σωστά.

Τόνισε ότι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε Μητροπολίτη «έφαγαν» όλη την Κύπρο και έκαναν το λάθος να πάρουν και τον Δήμαρχο της Πάφου. «Έτσι το έμαθα εγώ από την αδελφή μου. Καλά, είσαι άρρωστος και μας το κρύβεις;», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το πάνω χέρι το έχει η Σύνοδος. «Αμάν έχει συνοδικούς βαρβάτους τότε θα ψηφίσουν τον σωστό άνθρωπο».

«Δεν με ενοχλεί που γίνονται διεργασίες πίσω από την πλάτη μου». Συμπλήρωσε ότι δεν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί. Δεν είναι με τα πόδια μου που διευθύνω την Εκκλησία της Κύπρου. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει».

Σημείωσε ότι «όσον ο θεός με κρατάει στη ζωή εγώ θα είμαι εδώ, είτε τους αρέσει είτε όχι». Τέλος ανέφερε το καταστατικό το ερμηνεύει η Σύνοδος.

Από την πλευρά του ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε ότι ανέφερε ότι το τριπρόσωπο αναμένεται να είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν θέλουν κανέναν από τους τρεις και για αυτό δρομολογήθηκε μια διαδικασία η οποία προσπάθησε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων των Συνοδικών για τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας.

«Δηλαδή θα ερχόταν η Σύνοδος και θα καταργούσε τη συμμετοχή του λαού στην εκλογή Αρχιεπισκόπου. Εάν αποδώσει όλη αυτή η προσπάθεια, τότε θα είναι ένα Εκκλησιαστικό πραξικόπημα».

Σημείωσε ότι κάποιοι δεν θέλουν για Αρχιεπίσκοπο κάποιον από τους προαναφερθέντες, για αυτό επινόησαν την αλλαγή του καταστατικού. Εξήγησε ότι η νέα διαδικασία δεν ενοχλεί την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον θρόνο.

Ο κ. Κυριακού συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Σύνοδος να μη λάβει υπόψη τις αποφάσεις του λαού. «Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι ο θύλακας του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.