Ο κ. Ειρηναίος, μήνες τώρα, δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις διοικητικές του υποχρεώσεις και πρέπει να βρεθεί λύση.

ΚΡΗΤΗ ΝΕΑ: Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη ανοίγουν κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβριο. Το λέω για εκείνους που δεν είναι γνώστες της τέχνης των αποστάξεων και της λατρεμένης ρακής. Ή τσικουδιάς, που λένε το απόσταγμα στα δυτικά μέρη της λεβεντογέννας κρητικής γης.
Οι αρχιερατικές αποστάξεις και ζυμώσεις ξεκίνησαν, εν τούτοις, νωρίτερα. Από τον Αύγουστο έχουμε ανακατέματα, τα οποία πρόκειται να κορυφωθούν σύντομα. Συζητήσεις στο παρασκήνιο και συμμαχίες, άλλοτε άσπονδων εχθρών και φίλων, που προέρχονται από το Φανάρι, γίνονται καθημερινά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο – επισήμως- παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης. Πιέζει κιόλας να λυθεί το θέμα της «ακέφαλης» Αρχιεπισκοπής εδώ και τώρα. Να λάβει η 8μελής σύνοδος αποφάσεις, να απαλλάξει των καθηκόντων του τον Αρχιεπίσκοπο και να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής.

Ο κ. Ειρηναίος, μήνες τώρα, δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις διοικητικές του υποχρεώσεις και πρέπει να βρεθεί λύση.

«Καίνε» υποψηφίους

Κρυφίως υπάρχουν ομάδες εντός του Φαναρίου που θέλουν άλλοι τον τάδε υποψήφιο και άλλοι τον δείνα. Ο Πατριάρχης έχει τον δικό του και ο «νούμερο δύο» προωθεί άλλον, πληροφορούμαι.

Διαρροές γίνονται απ’ όλες τις πλευρές. Στον τοπικό Τύπο του νησιού. Ένα σενάριο που ακούστηκε ήταν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος παρενέβη και πρότεινε «σε μυστικό δείπνο» σε υποψήφιο «να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης με τη χρήση επιτροπής υγείας, όπως κάνουν και στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Ο υποψήφιος που το διέρρευσε δεν είχε σωστή πληροφόρηση όμως. Ο Ιερώνυμος πράγματι προσεκλήθη σε δείπνο από Μητροπολίτη. Δεν πήγε όμως ποτέ, γιατί επέστρεψε στην Αθήνα. Καμία κουβέντα σχετική δεν έγινε.

Όμως στον τοπικό Τύπο «διαρρέεται» από υποψήφιο η δήθεν δυσφορία Φαναρίου για μία ανύπαρκτη συνάντηση. Για να καεί η μία υποψηφιότητα. Κι όλα γίνονται, μου λένε, από Μητροπολίτη που βρίσκεται πέριξ του Πατριάρχη και έχει αναλάβει προσωπικά να δει Αρχιεπίσκοπο τον εκλεκτό του.

Μακρύς δρόμος

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης έχει δρόμο μεγάλο και δύσβατο, όπως ο ΒΟΑΚ που ολημερίς τον χτίζουνε και ακόμη να τον δούμε. Από τη μία έχει λόγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αρχιερείς εκτιμούν πως αν τραβήξει πολύ το σκοινί και ο χρόνος, τότε ίσως η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου γίνει με άμεση εμπλοκή του Πατριαρχείου, ίσως και στο Φανάρι! Επιδιώκεται να δοθεί και δικαίωμα ψήφου σε Επισκόπους της Κρήτης.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση μόλις και μετά βίας αποφασίζουν για τα θρησκευτικά και τις οργανικές θέσεις, έχουν τον πονοκέφαλο της πανδημίας, επομένως δύσκολο να βάλουν τα χέρια στα κάρβουνα γι’ αυτό το θέμα.

Το οποίο ίσως τεθεί στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν έρθει στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου.

“Μελχισεδέκ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.