ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Καθοριστική για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση έχοντας πλέον τελειώσει με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιθυμεί να κλείσει και το θέμα με την Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα η επιτροπή που έχει συσταθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στη Χάλκη και έθεσαν τις πρώτες βάσεις για τις συζητήσεις, ενώ στο θέμα των προωθούμενων αλλαγών αναφέρθηκαν κατά την εικοσάλεπτη κατ΄ιδίαν συνομιλία που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση συμφωνίας μεταξύ του ο κ. Τσίπρα και του Αρχιεπ. Αθηνών κ. Ιερώνυμο, είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Φαναρίου, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας. Το Οικουμενικό Πατριάρχειο είχε εκφράσει εξ αρχής τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είχε γίνει ερήμην του με δεδομένο ότι αφορά και Ιερείς που υπάγονται στο Πατριαρχείο, είτε διοικητικά (Κρήτη, Δωδεκάνησα) είτε μόνο πνευματικά (Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά Β. Αιγαίου).

Όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το Φανάρι, επικεφαλής της επιτροπής διαλόγου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος, που ειδικεύεται σε θέματα των μητροπόλεων «Νέων Χωρών» και μετέχουν ο Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί στην Εκκλησία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πάντως, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στα γεγονότα αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να αποστείλει υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων γνωστοποιώντας τους τις θέσεις της Εκκλησίας σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.