55 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η κατοχική Τουρκία κατέστρεψε την περιοχή της Τηλλυρίας με τον άνανδρο βομβαρδισμό αμάχων από την τουρκική αεροπορία, σημαδεύοντας την ιστορία της με μια ακόμη σελίδα ντροπής, με ένα ακόμη έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Τον Αύγουστο του 1964 η σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου κορυφώθηκε με τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Η περιοχή για μέρες μύριζε «καμένη σάρκα» από αμάχους που πλήρωσαν με τη ζωή τους πολιτικά σχέδια και από παιδιά εθελοντές που πέθαναν χαρούμενα προσδοκώντας την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα, όπως θεωρούσαν πως προμήνυαν τα σχέδια.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους «μεγάλους» νέους, που προσέφεραν ως μύρον ευώδες τα νιάτα τους για την πατρίδα, τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 11 Αυγούστου, το μνημόσυνό τους, στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Παχύαμμο.

Της προηγηθείσης Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος κήρυξε στο Κοινωνικό τον Θείο λόγο, ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ενώ συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Απ. Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Μητροπόλεως Πάφου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το μνημόσυνο. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος.

Κατόπιν τελέστηκε Τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου στο Μνημείο των πεσόντων υπέρ της κυπριακής ελευθερίας και κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους και τους συγγενείς.

Οι Τ/κ μετέβησαν και φέτος στα Κόκκινα όπου γιόρτασαν την επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα Τ/κ ΜΜΕ. Μετέβησαν για να γιορτάσουν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς με τους οποίους στέρησαν τη ζωή σε δεκάδες Ελληνοκύπριους, άμαχους και εθνοφρουρούς.

Γινόμαστε μάρτυρες, τον τελευταίο καιρό, και της άσκησης πολλών πιέσεων στη δική μας πλευρά για περαιτέρω υποχωρήσεις, σαν να ’μαστε εμείς οι αδικούντες.

Πολύ σπάνια, δυστυχώς, και σε ελάχιστο βαθμό διδασκόμαστε από το παρελθόν, σ’ αντίθεση με τους Τούρκους. Αποκαλυπτικός ο ψευδοπρωθυπουργός για τους πρόσφατους εορτασμούς στα Κόκκινα, ομολόγησε ότι «οι γιορτασμοί γίνονται για διδακτικούς σκοπούς». Εκεί οι Τούρκοι διδάκτηκαν πως έπρεπε να ετοιμάσουν αποβατικό στόλο, που δεν είχαν το 1964, για να μπορέσουν να εισβάλουν στην Κύπρο το ’74, κι αυτό τονίζουν στα παιδιά τους. Αυτοί διδάσκονται και παραδειγματίζονται από τα πάντα, ακόμα κι από τους γιορτασμούς τους. Εμείς;

«…Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος
να μας κεντρίσουν
να μας ξυπνήσουν
να μας φέρουν ένα μήνυμα.
Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος
κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα
χωρίς τίποτα να νιώσουμε.
Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων
έφτασε στη Σαλαμίνα
φρύαξε ο Ονήσιλος.
Άλλο δεν άντεξε.
Άρπαξε το καύκαλό του
και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.
Κ’ έγυρα νεκρός.
Άδοξος, άθλιος,
καταραμένος απ’ τον Ονήσιλο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.