Ποια ζητήματα εξετάστηκαν από την Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποδείχτηκαν μύθοι. Η συζήτηση σε webinar και η παρέμβαση Τσιόδρα.

Το περίφημο «τσιπάκι» που, σύμφωνα με τη γνωστή θεωρία μέσω ενός νανοσφαιριδίου θα έμπαινε στον οργανισμό των ανθρώπων με το εμβόλιο κατά της Covid-19, προκειμένου να τους ελέγχει, ήταν ένα από τα θέματα που ερεύνησε η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία κλήθηκε να καταθέσει τη γνωμοδότησή της προς την Ιερά Σύνοδο απέναντι σε μια σειρά από ανησυχίες πολιτών. Η έρευνα δεν εντόπισε κάποια επιστημονική τεκμηρίωση και η θεωρία αποδείχτηκε μύθος.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε ακόμη με την καταγγελία που μετέφερε από άμβωνος ο μητροπολίτης Κυθήρων, Σεραφείμ, ότι τα εμβόλια περιέχουν κύτταρα νεκρών εμβρύων από αμβλώσεις. Επίσης, με το ενδεχόμενο εφαρμογής ψηφιακών μέσων για την ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων που θα περιόριζαν ατομικές ελευθερίες, καθώς και με μια σειρά από άλλες ανησυχίες και ερωτήματα πιστών. Τα υπομνήματά της προς την Ιερά Σύνοδο καθόρισαν την ψύχραιμη τελικά στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στο εμβόλιο, η οποία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: εμπιστοσύνη στους επιστήμονες – όχι αντιεμβολιαστικά κηρύγματα – ελεύθερη επιλογή των πολιτών για το αν θα εμβολιαστούν.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική διαδικτυακή σύναξη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής, μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ήταν αποκαλυπτικός ως προς την προσέγγιση της Εκκλησίας πάνω σε θέματα που απασχόλησαν τους πιστούς. Ειδικοί επιστήμονες έδωσαν απαντήσεις απέναντι σε αυτά, ενώ καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο τελευταίος επεσήμανε πως τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές, τονίζοντας πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που βρίσκει την έκφρασή του και σε θρησκευτικούς χώρους, έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από μεταδοτικά νοσήματα όπως η ιλαρά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

Το «τσιπάκι» και τα εμβρυικά κύτταρα
Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Μεσογαίας, ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Βιοηθικής, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν το ενδεχόμενο ψηφιακής ιχνηλάτησης και κατά πόσο αυτή θα περιόριζε ελευθερίες. Στη συνέχεια αυτό τέθηκε σε δεύτερη μοίρα, όταν η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με το λεγόμενο «τσιπάκι» και το αν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. «Υπήρξε μια δημοσίευση τον Δεκέμβριο 1999, ως editorial. Δεν υπάρχει αντίστοιχη τεχνολογία, δεν μπορέσαμε να βρούμε τίποτα», είπε, για να παρατηρήσει ταυτόχρονα πως «το μεγαλύτερο τσιπάκι το έχουμε στα χέρια μας και είναι το κινητό. Μέσα από τις εφαρμογές γίνονται όλα, πολύ καλύτερα από όσα θα μπορούσε να κάνει ένα νανοσφαιρίδιο, που θα περνούσε ενδεχομένως στο σώμα μας μέσω του εμβολίου».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.