Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Εν ονόματι της κοινής μας πίστης, να παύσουν τα σχίσματα και η παραβίαση των κανόνων και των θεσμίων που διέπουν τις σχέσεις των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών… Τα κριτήρια στην Ορθοδοξία, ουδέποτε υπήρξαν ποσοτικά. Ας σκεφτούν κάποιοι την πείρα άλλων στην Χριστιανική ζωή και τη χρονική είσοδο των ιδίων στην Εκκλησία. Κι ας παύσουν να κινούν “την πτέρναν κατά του Ευεργέτου”».
Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, συλλειτούργησαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη από της εκλογής του Ειρηνική Επίσκεψη στην πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας. Μαζί με τους δύο Προκαθημένους συλλειτούργησαν Συνοδικοί Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών.
Το Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε με λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, 1180 χρόνια από την αναστήλωση τους. Προηγουμένως ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και για τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ομιλία του, εξήρε την προσφορά της Εκκλησίας Κύπρου και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για την εκλογή του. Επίσης, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς, που ενώνουν τις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου. Εξαιρέτως, μνημόνευσε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β’ και τόνισε ότι παραμένει ακόμη συγκινημένος από την ολιγόωρη επίσκεψη του στην Κύπρο για την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Προκαθημένου της.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος μίλησε για τις ευεργεσίες στο παρελθόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Εκκλησία Κύπρου για να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα της.
«Είναι γι’ αυτό τον λόγο που, παρόλο ότι έχουμε το Αυτοκέφαλό μας από Οικουμενικές Συνόδους, αναφερόμαστε ευγνωμόνως προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως την μητέρα Εκκλησία», τόνισε και συνέχισε: «Γενικώς, κοινή υπήρξε η πορεία των δύο Εκκλησιών μας. Κοινές οι χαρές, κοινές οι λύπες, κοινές οι συμφορές. Και σήμερα κοινά είναι τα συναισθήματά μας, κοινές οι συγκινήσεις μας, κοινοί και οι φόβοι μας. Όπως και η ενταύθα Μεγάλη Εκκλησία, έτσι και η Κυπριακή Εκκλησία μπορεί να λέει με εγκαύχηση ότι «ἀναπληροῑ τά παθήματα τοῦ Χριστοῦ ἐν τῇ σαρκί αὐτῆς».
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρθηκε στην συμπεριφορά κατά τόπους Εκκλησιών (φωτογραφίζοντας πρωτίστως την Μόσχα) έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμπεριφορά, η οποία, όπως ανέφερε, προκαλεί προβλήματα στην ενότητα της Ορθοδοξίας.
Ο Κύπρου Γεώργιος υπογράμμισε: «Κάποιοι αισθάνθηκαν κραταιοί και αυτάρκεις. Και θέλησαν να διασπάσουν τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου, διαγράφοντας από τα δίπτυχα άλλους, τους αδελφούς τους. Ο θεωρών τον εαυτό του αυτάρκη, βιώνει μια φανταστική πληρότητα, μια φανταστική παντοδυναμία. Αυτή η αυτάρκεια, όμως, είναι αφέλεια και φρεναπάτη».
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση «εν ονόματι της κοινής μας πίστης, να παύσουν τα σχίσματα και η παραβίαση των κανόνων και των θεσμίων που διέπουν τις σχέσεις των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών». Τα κριτήρια στην Ορθοδοξία, τόνισε, «ουδέποτε υπήρξαν ποσοτικά. Ας σκεφτούν κάποιοι την πείρα άλλων στην Χριστιανική ζωή και τη χρονική είσοδο των ιδίων στην Εκκλησία. Κι ας παύσουν να κινούν “την πτέρναν κατά του Ευεργέτου”».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο έναν αρχιερατικό μανδύα. Ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με ένα αργυρό αρτοφόριο και μια εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα, έργο του Κύπριου αγιογράφου Αδάμου Αδάμου. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται: «ΩΣ ΟΙΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΤΙΜΑΝ ΑΝΔΡΕΑ ΟΥΤΩ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ. ΠΟΙΜΗΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΩ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΤΗΝΔΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣ ΝΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ».