Έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απηύθυνε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος, προκειμένου να ξεκινήσει σε πανορθόδοξο επίπεδο, μια αναθεώρηση και καταδίκη των δραστηριοτήτων του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου «και του εθνοφυλετικού δόγματος του ρωσικού κόσμου που κηρύττει.

Σύμφωνα με επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την οποία ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κιέβου τονίζει ότι η ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεν βρίσκεται μόνο στους άμεσους δράστες, αλλά και στους ιδεολογικούς εμπνευστές τους.

«Τον Πατριάρχη Κύριλλο και τους ομοϊδεάτες του Ιεράρχες, οι οποίοι επί δεκαετίες προώθησαν το εθνοφυλετικό και ρατσιστικό δόγμα του ρωσικού κόσμου, και τώρα ευλογούν την επίθεση στην Ουκρανία», σχολιάζει ο κ. Επιφάνιος.

Και συνεχίζει στην επιστολή του λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι είχαν ελπίδες για την αναβίωση της εκκλησιαστικής ζωής με την εκλογή του Μητροπολίτη Κύριλλου στο πατριαρχικό αξίωμα, το 2009. Ωστόσο μέχρι σήμερα, και αφού έχουν περάσει 12μιση χρόνια από τότε που ο Κύριλλος ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας, είναι προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και τα πραγματικά επιτεύγματα του 16ου Πατριάρχη της Μόσχας, ήταν μόνο η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός ατόμου, και η πλήρη υποβάθμιση της πραγματικής εκκλησιαστικής ζωής, όπως και η πλήρης εξάρτηση της Εκκλησίας από το ρωσικό κράτος».

Καλεί δε τον οικουμενικό Πατριάρχη και τους προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, να εξετάσουν το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες του Πατριάρχη Κύριλλου σχετικά με την αντίδραση του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, και εάν αυτή η δραστηριότητα του αναγνωρίζεται ως έχουσα σημάδια σχίσματος, να θεωρηθεί υπόλογος του κανονικού δικαίου.

Ζητά δε ο κ. Βαρθολομαίος και οι Προκαθήμενοι, να παράσχουν κανονική (canonical) αξιολόγηση για αρκετές αποφάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια, που “κατά τη γνώμη μας”, δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας και απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ως τέτοιες αναφέρει:

Την απόφαση για διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Την απόφαση δημιουργίας των εκκλησιαστικών οντοτήτων (“Εξαρχία” του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική επικράτεια του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Απευθύνεται δε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζητώντας την καταδίκη του δόγματος του ρωσικού κόσμου και την αναγνώριση αυτού ως αιρετικό, να αναγνωριστούν οι ενέργειες του Πατριάρχη Κύριλλου στην Αφρική ως σχισματικές, και να αφαιρέσουν το δικαίωμα από τον Πατριάρχη Κύριλλο να κατέχει τον πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.