Εκοιμήθη σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου το 2019,ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα, που άφησε πίσω του μεγάλη θεολογική παρακαταθήκη. Αγαπήθηκε από θρησκευόμενους και μη. Αποτέλεσε πρόκληση διαλόγου κυρίως για ανθρώπους που δεν ασπάστηκαν την Ορθόδοξη Πίστη και δήλωσαν ακόμα και άθεοι. Τον αποκάλεσαν ιδεώδη συνομιλητή. Βρήκαν σ’ αυτόν την γνωστή Ορθόδοξη έλξη που ποτέ δεν αναζήτησαν συνειδητά.

Ο ίδιος άφηνε άθελά του…, την ρητορική του δεινότητα να ξετυλίγεται στον δημόσιο διάλογο, χωρίς όμως να χάνει την απλότητα του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού λόγου. Την απλότητα του κληρικού. Σαγήνευε με την έκδηλη επιστημοσύνη του, σύγχρονους διανοητές που είχαν εξωεκκλησιαστική ή και αντιορθόδοξη ρητορική. Συγχρόνως, τροφοδοτούσε με ατράνταχτα επιχειρήματα τους υπερασπιστές της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ο π. Γεώργιος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη, μια μεγάλη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας. Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία». Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, όντας πλέον Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.