Εκοιμήθη, την Δευτέρα 16 Μαϊου 2022 ημέρα της εορτής του Αγίου Θεοδοσίου των Σπηλαίων του Κιέβου, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο Μητροπολίτης Ανατολικής Αμερικής και Νέας Υόρκης Ιλαρίων, πρώτος Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ρωσίας της Διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Ιλαρίων άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Να αναφερθεί ότι ο Επίσκοπος Μανχάταν κ. Νικόλαος, τελέσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιλαρίων γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1948 στο Σπίριτ Ρίβερ της Αλμπέρτα του Καναδά.

Ήταν το μικρότερο μέλος οικογένειας μεταναστών από την Ουκρανία, και όπως έλεγε ο ίδιος στο σπίτι μιλούσε Ουκρανικά και στο σχολείο αγγλικά.

Το 1967, εισήλθε στο Ορθόδοξο Σεμινάριο της Αγίας Τριάδας στο Jordanville της Νέας Υόρκης.

Εκεί έμαθε τη ρωσική γλώσσα, έψαλε και υπηρετούσε στο θυσιαστήριο μαθαίνοντας την τάξη των θείων λειτουργιών.

Μετά την αποφοίτησή του από το σεμινάριο το 1972, εισήλθε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας ως αρχάριος.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1974, εκάρη ρασοφόρος μοναχός με το όνομα Ιλαρίων, προς τιμήν του Σεβαστού μοναχού Ιλαρίωνα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1975, ο Αρχιεπίσκοπος Αβέρκιος, τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο και το Σάββατο του Λαζάρου 1976 ο Επίσκοπος Λάβρος του Μανχάταν τον χειροτόνησε ιερομόναχο.

Ο Ιλαρίων υπηρέτησε ως ιερομόναχος στο μοναστήρι, συνεχίζοντας το έργο του στο τυπογραφείο.

Συχνά τον έστελναν σε ενορίες, αντικαθιστώντας τους απόντες ιερείς, ταξιδεύοντας συχνά στο Κλίβελαντ και την Πενσυλβάνια.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1984, ο Ιλαρίων χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Μητροπολίτη Νέας Υόρκης Φιλάρετο και εννέα άλλους Επισκόπους.

Την επομένη διορίστηκε στην έδρα του Μανχάταν, επιφορτισμένος την επίβλεψη των ενορίων στην Πενσυλβάνια.

Το 1995, ο Επίσκοπος Ιλαρίων μετατέθηκε στην Έδρα της Ουάσιγκτον ενώ διατηρούσε την κατοικία του στην Νέα Υόρκη.

Στις 20 Ιουνίου 1996, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα εκείνο το διάστημα) και ανυψώθηκε στον βαθμό του Αρχιεπισκόπου.

Στις 12 Μαΐου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας εξελέγη και ανυψώθηκε ως νέος Πρωτοϊεράρχης της ROCOR, έχοντας λάβει 9 ψήφους επί 11.

Στις 14 Μαΐου του ίδιου έτους, εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας στη θέση του πρωτεύοντος και ανυψώθηκε στο βαθμό τουμητροπολίτη.

Στις 18 Μαΐου, ενθρονίστηκε στη Νέα Υόρκη και στις 10 Δεκεμβρίου 2008, διορίστηκε μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Τοπικό Συμβούλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.