Εκοιμήθη, το απόγευμα της 12ης Σεπτεμβρίου 2019 και σε ηλικία 83 ετών, ο σεβαστός αρχιμανδρίτης π. Λαυρέντιος Βουτσάς, που για σειρά ετών διακόνησε στο εξομολογητήριο της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης.

Ο π. Λαυρέντιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το 1936 και, ως κληρικός, υπηρέτησε στην τότε μητρόπολη Αττικής, όπως και στην μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στο μυστήριο της εξομολογήσεως, αφού έγινε ο πνευματικός πατέρας αναριθμήτων προσκυνητών της μονής μας.

Ο μακαριστός ήξερε να φέρνει κοντά του, τους εξομολογουμένους, με απλότητα, με πειστικότητα, με καλλιέργεια πόθου σωτηρίας. Εξομολογούσε με αγάπη. Συμμετείχε στο βάρος που κουβαλούσαν οι εξομολογούμενοι. Ήξερε πού έπρεπε να είναι αυστηρός και πού επιεικής.

Απόκτησε γρήγορα τη φήμη του καλού πνευματικού και πολλαπλασιάστηκαν οι προσερχόμενοι. Πολλοί σοβαροί άνθρωποι, επιστήμονες και αξιωματούχοι, αλλά κι απλοί πιστοί που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και δεν ήταν βέβαιοι αν οι ενέργειές τους ήταν σωστές και ενδεδειγμένες, εκτιμώντας την ευθυκρισία του Γέροντα, κατέφευγαν σ’ αυτόν να πάρουν την γνώμη του. Τον ρωτούσαν πώς να ενεργήσουν κι εκείνος με την πείρα του πνευματικού και τα χαρίσματά του, τους έδινε οδηγίες και λύσεις. Ο αείμνηστος π. Λαυρέντιος συμμετείχε στο μεγάλο αγώνα των εξομολογουμένων. Ήξερε να ψαρεύει το επιμελώς κρυμμένο κακό. Βοηθούσε στην αποκάλυψή του, στην ομολογία της αμαρτίας. Δεν έδιωχνε τους εξομολογούμενους με αυστηρότητα. Κλιμάκωνε την αυστηρότητά του, ανάλογα με την παιδεία και τον χαρακτήρα του εξομολογουμένου. Εθεωρείτο όμως γενικά άριστος εξομολόγος, σπουδαίος πνευματικός. Προσπαθούσε πάντα με ποικίλους τρόπους να προσεγγίζει ψυχές και να τις οδηγεί στη μετάνοια, στο φως και στην Αλήθεια του Χριστού.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης, την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, στις 14:00, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Να έχουμε την ευχή του…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.