Μητρόπολη Τρίκκης

Πλήρης ημερών, μετά από πολύχρονη ασθένεια, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 εξεδήμησε προς Κύριον, η σεβαστή Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας Συγκλητική Μοναχή.

Ο μακαριστή Γερόντισσα υπήρξε μια από τις πιο σεβάσμιες μορφές του τοπικού μοναχισμού. Ήταν από τις πρώτες αδελφές της Ιεράς Μονής όταν το 1961 με εντολή του αείμνηστου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Διονυσίου μετατράπηκε σε γυναικεία. Διαδέχθηκε την μακαριστή Ηγουμένη Θεοδότη και όλα τα χρόνια διακόνησε με αγάπη και φόβο Κυρίου την Ιερά Μονή.

Όλα αυτά τα χρόνια με την καλοσύνη, την πραότητα και το γνήσιο μοναχικό της ήθος ενέπνεε τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής, αλλά και όλους όσους είχαμε την ευλογία να την γνωρίσουμε.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στις 10 το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Αιωνία η μνήμη!

Η γυναικεία μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας είναι κτισμένη σε μια πλαγιά του Ιτάμου κοντά στην Πύλη, ΝΔ των Τρικάλων, και σε ύψος 640 μ. Απέχει από τα Τρίκαλα 22 χλμ. και από την Πύλη 3 χλμ. Από το μοναστήρι μπορεί να δε ι κάνεις όλο τον κάμπο των Τρικάλων και τα απέναντι βουνά των Αντιχασίων.

Η μονή ιδρύθηκε το 1743 με δαπάνη τ ου άρχοντα Δημάκη από το χωριό Χαλίκι του Ασπροποτάμου. Σχετική μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο μοναστήρι επιβεβαίωνε τους ιδρυτές του μοναστηριού, τον ηγούμενο Κοσμά και τον κύριο Δημάκη, οπλαρχηγό των Αγράφων και της Στερεάς Ελλάδας. Η ίδρυση της μονής της Γκούρας είναι απόδειξη του ρόλου που έπαιξε η εκκλησία και τα μοναστήρια στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το 1870 η μονή λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, το 1823 κάηκε από τον Σούτζε Κόρτζα, ενώ το 1854 καταστράφηκε και πάλι. Το 1864 ανανεώθηκε για να πυρποληθεί και πάλι στις 11 Μαΐου του 1878 γιατί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των επαναστατών για. Την επίθεση τους εναντίον του Μουζακίου.

Ξαναχτίστηκε το1893 από τον νέο ηγούμενο Μελέτιο Καρανίκα. Τέλος το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς, ενώ το 1960 κατέρρευσε ο ετοιμόρροπος ναός, Με εντολή του αείμνηστου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου το 1961 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο.

Σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο. ΦΕΚ, τεύχος Β’, αριθ. 37/19 Ιανουαρίου 1965. Από το 1961 με την εγκατάσταση δύο γυναικών μοναχών άρχισε η ανακαίνιση του μοναστηρίου. Το 1972 ήρθαν . άλλες δύο μοναχές από τη Μονή Σταγιάδων.

Το 1979 μέχρι το 2000 υπό την επίβλεψη και την προσφορά της μακαριστής γερόντισσας Θεοδότης το μοναστήρι γνώρισε πλήρη άνθιση και ανοικοδομήθηκε. Στις 26/6 του 1986 θεμελιώθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, το νέο καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο επισκέπτης φεύγει από εκεί με άριστες εντύπωσεις και σε αυτό συντελεί κατά πολύ η φιλόξενη διάθεση των μοναχών. Από το 1924 υπάγονται στο μοναστήρι και τα μοναστήρια της Αγίας Παρασκευής Νεραϊδοχωρίου και Αγίου Μόδεστου Πύρας. Στο μοναστήρι τελούνται καθημερινά όλες οι ακολουθίες.

Κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία από τ ις 6.00 – 9.30.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.