Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε στην ιστορική Μόνη Κουδουμά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμη των Οσίων κτητόρων της Παρθενίου-Ευμενίου στα αποκαλυπτήρια μνημείο για τους πατριώτες αγωνιστές της Ελευθερία και στην κατάθεση στεφάνων.

Οργανωτής των εκδηλώσεων ήταν η Μονή Κουδουμά, ενώ της Θ. λειτουργίας, και των τελετών που ακολούθησαν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ, Μακάριος, συλειτουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ζηνουπολεως κ. Ιακώβου (Αρχιεπισκοπής Καναδά) παρουσία κλήρου, θεσμικών εκπροσώπων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Για τους Οσίους κτήτορες και την ιστορικότητα του Μοναστηριού που καταστράφηκε δυο φορές απο τους Γερμανούς Ναζί και ήταν χώρος αντίστασης και επικοινωνίας των αγωνιστών της Ελευθερίας (με τα υποβρύχια στον Β´ παγκόσμιο πόλεμο για την Μέση Ανατολή,) μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ο Ηγούμενος της Μονής Μακάριος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας- Εκπαιδευτικος Ζαχαρίας Καλοχρηστιανάκης.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου-στήλης,έγιναν απο τον Περιφερειάρχη,όπου αναγράφεται: “Το Μοναστηρι αυτό,κατα τον Β’παγκόσμιο πόλεμο, λεηλατήθηκε, εκκενώθηκε και πυρπολήθηκε δυο φορές απο τους Ναζιστές Γερμανούς για την βοήθεια του προς τους ντόπιους αγωνιστές της ελευθερία και προς εγκλωβισμένους Άγγλους, Αυστραλούς, και Νεοζηλανδούς.

Απο το μέρος αυτό κατα η Γερμανική κατοχή,αντιστασιακοί Κρήτες επικοινωνούσαν με υποβρύχια και άλλα θαλάσσια μέσα,με την Μέση Ανατολή”

Στον χαιρετισμό του ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους παραβρισκόμενους στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Ιδιαιτέρως ο Ηγούμενος ευχαρίστησε, όπως και ο Σεβασμιώτατος τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την διαχρονική στήριξη του στο Μοναστήρι,στις υποδομές του, όπως και για την ανάπλαση της πλατείας στον εξωτερικό χώρο όπου τοποθετήθηκε το μνημείο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια.

Μάλιστα σε μια συμβολική ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του Περιφερειάρχη του δόθηκαν ενθυμήματα,όπως ένας χρυσός Σταυρός αντίγραφο του Σταυρού του Αγ Παρθενϊου και μια ασημένια κατασκευή που στην βάση της είναι η Κρήτη με την ευλογία του Σταυρού και είναι στεφανωμένη με κλαδιά-φύλα ελιάς που συμβολίζουν, οπως ανέφερε ο κ. Μακάριος την ειρηνη,την αγάπη των Κρητικών,την ενότητα,τον συγκρητισμο που έχει επιτευχθεί και που μεγαλώνει.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο της Μονής και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ,όπως επίσης απο καρδιάς ευχαριστησε και για για την τιμητική πρόσκληση, τον Ηγούμενο,λέγοντας: “να ευχηθώ στον Ηγούμενο και τους Μοναχούς της Μονής, υγεία και μακροημέρευση, για να κρατούν αναμμένη τη λαμπάδα της μνήμης, για να οδηγούν τους προσκηνυτές του Κουδουμά στα βήματα που χάραξε ο Ηγούμενος Παρθένιος Χαιρέτης και όλες οι ιστορικές μορφές που πέρασαν από αυτό τον ιερό τόπο. Να διατηρούν ανοιχτό το δρόμο για τη διατήρηση της Ορθόδοξης Παράδοσης και της αγάπης για την πατρίδα για να στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στο μνημείο που αποκαλύπτεται σήμερα γνωρίζοντας πως θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία.”

Απο πλευράς Περιφέρειας μαζί με τον Περιφερειάρχη στις εκδηλώσεις μνήμης,ηταν παρόντες οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλουρης και Λάμπρος Καμπουράκης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.