Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο στο Λακκί, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, στις 6:30΄ το απόγευμα, η εκδήλωση επί τη επετείω των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και την ενεργό συμμετοχή της χορωδίας των Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, των ΓΑΚ Λέρου, του Γενικού Λυκείου, του ΕΠΑΛ, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λέρου, και των πολιτιστικών συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου. Κατά την εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος (ο οποίος είχε την γενική ευθύνη της εκδήλωσης), ο Ιερός Κλήρος, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Λέρου, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της νήσου, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και αρκετός κόσμος.

Η όλη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, με πλούσια θεματολογία. Στην είσοδο του κινηματοθεάτρου υπήρχε σχετική έκθεση με μακέτες και αναπαραστάσεις από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα.

Η μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου γέμισε από κόσμο, ενώ ήταν κατάλληλα στολισμένη και διαμορφωμένη με σημαίες της επανάστασης, πανώ και αφίσες, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέτονταν πιστά αντίγραφα των όπλων των αγωνιστών.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, έψαλαν «Τη Υπερμάχω», και το παραδοσιακό τραγούδι «Ο Γεροκλέφτης» Ηπείρου.

Μετά την χορωδία, μαθήτριες του Γενικού Λυκείου παρουσίασαν το θέμα: «Ο ρόλος των νησιών Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών και Κάσου στην Ελληνική Επανάσταση», και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν το θέμα: «Οι γυναίκες της Επανάστασης». Και οι δύο θεματολογίες των σχολείων έγιναν με παράλληλη παρουσίαση διαφανειών.

Κατόπιν ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου παρουσίασε τρεις αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με ρίζες από την επανάσταση («Καγκελευτός» Ιερισσού Χαλκιδικής, «Δετός» Χίου και «Ζερβός» Κάσου).

Το «Μπελλένειο» Γυμνάσιο στη συνέχεια παρουσίασε το θέμα: «Η αποτύπωση της Επανάστασης μέσα από την ζωγραφική», και το ΕΠΑΛ: «Τα πλοία του αγώνα». Και οι δύο αυτές θεματολογίες των σχολείων έγιναν με παράλληλη παρουσίαση διαφανειών.

Κατόπιν ο Σύλλογος ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις», με το εφηβικό τμήμα, παρουσίασε τρεις αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με ρίζες από την επανάσταση («Παιδιά της Σαλαμίνας», τσάμικος-«Στ’ Αναπλιού το Παλαμήδι», και τον χορό του Ζαλόγκου).

Ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Λέρου Γ.Τραμπούλης παρουσίασε το τελευταίο θέμα της εκδήλωσης «Η Ναυμαχία του Γέροντα», με παράλληλη παρουσίαση διαφανειών.

Με πατρικούς λόγους και μεγάλη συγκίνηση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η εντυπωσιακή εκδήλωση, που τιμά τους αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Γένους μας.

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη, τον Μητροπολίτη, τον Θεοφιλέστατο, την μαθητιώσα νεολαία, τους καθηγητές, για την άψογη οργάνωση και την τόσο ωραία και διδακτική εκδήλωση.

Η χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως έκλεισε την εκδήλωση, ψάλλοντας το παραδοσιακό τραγούδι «Δώδεκα Ευζωνάκια» και τέλος όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

(Το κείμενο θα εμπλουτιστεί και με άλλες πληροφορίες που αναμένονται από τα εκπαιδευτήρια).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.