Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων ευλαβών προσκυνητών τιμήθηκε η Εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών.

Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Αυγούστου στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος συμπαραστατούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ π. Ανθιμο Νεραντζή, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θερμοπυλών & Ροδίτσης π. Δημήτριο Ντάλλα, τον Εφημέριο του χωριού Κόμμα π. Κωνσταντίνο Θεολογά, τον Εφημέριο της Ενορίας των Βαρδατών π. Κωνσταντίνο Κουτσομπλή και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν άρτια μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του Ναού του Πολιούχου Λαμίας , υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Αναργύρου Βλάχου.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης στην αυλή του Προσκυνήματος απηύθυνε πατρικό λόγο προς τους εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Προυσιωτίσσης, αναφερόμενος εκτενώς στο Πανίερο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην εορτή της Ζωοκοιμήτου Μεταστάσεως της, την οποία ο λαός διακαίως ονομάζει: «Το Πάσχα του Καλοκαιριού» προτρέποντας τον ευσεβή λαό να καταφεύγει σε κάθε δυσκολία της ζωής στη μητρική Της αγάπη. Επεσήμανε δε ότι η Θεοτόκος δεν πέθανε αλλά μετέστη προς Κύριον και βρίσκεται συνεχώς ανάμεσά μας, πρεσβεύουσα αδιαλείπτως για την σωτηρία μας και για κάθε δυσκολία που έρχεται στην ζωής μας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Η Θεοτόκος αγκαλιάζει και σκεπάζει με την προστασία της όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταφεύγουμε εις την αγκαλιά της, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της ηθικής και οικονομικής κρίσεως».

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε δι’ ολίγον στο ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και στα θαύματα που έχει επιτελέσει και επιτελεί η Παναγία η Προυσιώτισσα. Στάθηκε ιδιαιτέρως στην όλη ανακαίνιση των χώρων και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολή μας τα τελευταία χρόνια, ώστε το προσκύνημα αυτό να αναδειχθεί τόπος προσευχής και πνευματικής αναψυχής, όπου η κάθε προσερχομένη ψυχή θα βρίσκει ανάπαυση και γαλήνη. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος το κήρυγμά του ευχαρίστησε και συνεχάρη την Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος για όλα τα έργα ανακαινίσεως, τα οποία έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής, καθώς και για την καλή προετοιμασία και ευταξία της Ιεράς Πανηγύρεως.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό ανάμεσα στους εκατοντάδες προσκυνητές παρέστησαν : ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Λάμπρου, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και άλλων φορέων του τόπου.

Φωτό Δημήτριος Ανάγνου

Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης

Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης

Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στο Προσκύνημα της Παναγίας Προυσιωτίσσης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.