Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας στο Νέο Ψυχικό.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον Προϊστάμενο της Μητρόπολης Αθηνών Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινό, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους συνεφημερίους του, Αρχιμ. Χριστόδουλο Κλαδίτη, Πρωτοπρ. Γεώργιο Χριστοδούλου, τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ιωάννη Μπούτση και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Να αναφερθεί ότι στον εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης-Ψυχικού κα Βασιλική Βαμβάτσικου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αφού μετέφερε της πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ΑΘηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με αφορμή την υμνολογία της σημερινής εορτής αναφέρθηκε στις 4 Αγίες.

«Υπερμαχούν οι Άγιοι της Πίστεως της Αγίας Τριάδος διότι υπερμαχούν του Τριαδικού θρόνου της Ζωής, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ζωής για όλους εμάς τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να υπάρχουμε και να ζούμε κατά τον τρόπο που υπάρχει και ζει ο Τριαδικός Θεός, με ενότητα και σχέση, κατά από τον τρόπο που ζουν και υπάρχουν ανά τους αιώνες οι Άγιοι της Πίστεως. Ζώντες μέσα στο Σώμα του Χριστού, την Αγία Εκκλησία και αγωνιζόμενοι να υπάρχουν μαζί με τους άλλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος τόνισε: «Αυτά τα τρία κορίτσια μαζί με την μητέρα τους υπερασπίστηκαν αυτό τον τρόπο της ζωής γιατί όπως ακριβώς και τα ονόματά τους λέγουν είχαν καταρχάς πίστη στο πρόσωπο του Χριστού. Είχαν ελπίδα, δηλαδή μπορούσαν να βλέπουν πέρα από τα φαινόμενα και ασφαλώς ήταν πρόσωπα τα οποία είχαν την αρετή της αγάπης, που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις αρετές».

Κλείνοντας ο κ. Φιλόθεος υπογράμμισε: «Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, αυτές οι τρεις αρετές είναι που σηματοδοτούν τον Τριαδικό τρόπο ζωής και φανερώνουν το πως ο άνθρωπος του Θεού μπορεί να πορεύεται με σοφία στη ζωή του. Να γιατί ο ιερός υμνωδός επιλέγει να ονομάσει αυτές τις μάρτυρες γυναίκες ως υπερμάχους της Αγίας Τριάδος».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής και τους πατέρες που συμμετείχαν στον εσπερινό, καθώς και τους τοπικούς άρχοντες, την Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης-Ψυχικού και τους εκατοντάδες πιστούς καθε ηλικίας που με ευλάβεια προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Σοφίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Λιτανεία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.