Τα εγκαίνια της ενταγμένης στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ έκθεσης, που περιλαμβάνει κειμήλια και από τις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καθώς και των τοπικών συλλόγων Μικρασιατών τιτλοφορείται «Μνήμη μου σε λένε Μικρασία – 100 Χρόνια μετά», έγιναν σήμερα το μεσημέρι.

Κειμήλια, ενδυμασίες, σπάνιο αρχειακό υλικό και τεκμήρια που ζωντανεύουν τη μνήμη από την συλλογή της Εστίας Νέας Σμύρνης, ενός κορυφαίου πολιτιστικού φορέα που με το πολυσχιδές έργο του προβάλλει τις αξίες και το πολιτιστικό υπόβαθρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, φιλοξενούνται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Κατά την επίσημη έναρξης της έκθεσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση προωθεί και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ενώ τιμά την ιερή μνήμη του μαρτυρικού Μικρασιατικού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας και τον θεσμό των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ η φιλοξενία εκθεμάτων από την Εστία Νέας Σμύρνης. Μια σημαντική έκθεση, που διοργανώνουμε με τον Δήμο Κατερίνης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος».

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος κάλεσε τους πολίτες, ως ένα Αγιοκέρι Μνήμης να τιμήσουν με την επίσκεψή τους την αξιόλογη αυτή έκθεση. «Με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και στα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής τιμούμε τους Μικρασιάτες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες. Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε τον πολιτισμό και κρατάμε ψηλά την πολιτιστική χάρτα. Επενδύουμε στον πολιτισμό και την παράδοση, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης για τον τόπο μας», καθώς και η αντιπρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης, Θέμις Παπαδοπούλου, η οποία εξέφρασε ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και το μέλος του Δ.Σ., Ελισάβετ Πιτσαδιώτη.

Στα κειμήλια της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθηνά Τσιγκαροπούλου ξεναγήθηκαν επίσης: ο πρόεδρος Γιάννης Νταντάμης και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού του Δ. Κατερίνης Μυράντα Παππά, οι πρόεδροι των συνδιοργανωτών – συλλόγων Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», Δέσποινα Αβρουδιάδου, Μικρασιατών Πιερίας, Αναστάσιος Μπογιατζής κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και φίλοι του πολιτισμού.

Διάρκεια Έκθεσης έως τις: 2.12. 2022
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10π.μ. – 1μ.μ.
Τετάρτη 6μ.μ.-7μ.μ.
Σάββατο: 11π.μ.-12μ.
Πληροφορίες: 2351045085

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.