«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τη Μόσχα με μικρές αποσκευές» τιτλοφορεί ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας:

«Γεγονός είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Ρωσία χωρίς απτά αποτελέσματα. Το ζήτημα χορήγησης πίστωσης δεν συζητήθηκε καν, διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όμως και η ελπίδα για τον τερματισμό του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν είναι δυνατή μια εξαίρεση, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. (…) Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ότι μπορούσε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει δούρειος ίππος της Ρωσίας στην ΕΕ. Οι προειδοποιήσεις που συνόδεψαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του είχαν προφανώς αποτέλεσμα. Η στάση της Αθήνας όμως θα ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, η χρήση του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην κρίση χρέους».

Ο Πούτιν δεν έχει συμφέρον να τα χαλάσει με τη Δύση, γράφει η FAZ

«Η Αθήνα βοηθά τη Μόσχα» επιγράφεται οικονομικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σπάνια ο Ρώσος πρόεδρος ακούει από πρωθυπουργό της Δύσης όσα άκουσε από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα: ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και ότι η Αθήνα θα κάνει το παν για να αποφευχθούν περαιτέρω κυρώσεις. Για τη χορήγηση πιστώσεων η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλλε καν προσπάθεια. Όσον αφορά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και την απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων υπήρξαν μόνο ασαφείς υποσχέσεις για συνεργασία. Στη Μόσχα έχουν υπογραφεί κατά καιρούς πολλές συμφωνίες. Πολλές από αυτές τις οποίες θυμούνται μόνο εκείνοι που τις αρχειοθετούν. Οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν ωστόσο κατέβει τον τελευταίο καιρό. Συνεπώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κανένα συμφέρον να τα χαλάσει με τη Δύση ή να καταβάλλει υψηλό τίμημα για τα καλά λόγια της Αθήνας, τα οποία άκουσε ούτως ή άλλως».

Διπλωματία με ροδάκινα

Η taz του Βερολίνου παρατηρεί: «Ο Α. Τσίπρας είναι υπερβολικά έξυπνος για να ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία. Γνώριζε πολύ καλά ότι στο τέλος όλα θα περιστρέφονταν γύρω από τα ροδάκινα. Το ζητούμενο ήταν η φασαρία και αναστάτωση που προκάλεσε το ταξίδι του. Ακόμα και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης μετάφεραν το μήνυμα: ότι ο Α. Τσίπρας πολέμησε και ότι λαμβάνεται υπόψη διεθνώς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στη Μόσχα πολιτική σε συμβολικό επίπεδο. Όμως και αυτό είναι πολιτική, η οποία μπορεί να είναι πολύ έξυπνη».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.