Εισήλθαμε με την Χάρη του Θεού στην θερινή περίοδο, την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο προφητάναξ Δαβίδ : «Συ εποίησας πάντα τα ωραία της γης, θέρος και έαρ συ έπλασας αυτά» (Ψαλ. 73,17). Η πατρίδα μας και ειδικότερα ο τόπος μας, έχει ευλογηθεί με μια ποικιλία τοπίων, που συνδυάζουν τις μαγευτικές παραλίες της Μαρωνείας και του Φαναρίου, και καταπράσινα βουνά, καθώς και με την λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδος που φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών και έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

Όλες αυτές οι φυσικές καλλονές του τόπου μας προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επιθυμούντες να την επισκεφθούν κατά την θερινή περίοδο.

Είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσ­σουμε. Όμως το καθήκον αυτό για εμάς τους χριστιανούς δεν είναι μία απλή ηθική επιταγή, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: είναι θέλημα Θεού!

Είναι ο Θεός εκείνος που έδωσε στους πρωτόπλαστους την εντολή να εργάζονται και να φυλάσσουν την κτίση και τα δημιουργήματα του Θεού, ώστε αυτή να φανερώνει διαρκώς την ομορφιά και τη σοφία του Δημιουργού, και να καθίσταται παράδεισος για τον άνθρωπο.

Όπως έχουμε ευθύνη για την κοινή μας ζωή μέσα στο σπίτι μας, αντίστοιχη ευθύνη μας αναλογεί και για το μεγάλο κοινό μας σπίτι, το φυσικό περιβάλλον.

Καλούμαστε λοιπόν τόσο ως χριστιανοί όσο και ως πολίτες να επιδείξουμε και στη νέα αντιπυρική περίοδο αίσθημα ευθύνης και εγρήγορση, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά (π.χ. απόθεση σκουπιδιών, γυάλινα μπουκάλια σε μη ελεγχόμενους χώρους) και να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) σε περίπτωση που υποπτευθούμε κινήσεις τυχόν εμπρηστών ή έλθουμε αντιμέτωποι με εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των Ιερών Ναών, των Μονών, των Προσκυνημάτων και των Κατασκηνώσεων.

Ευχόμαστε όλοι να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα προκειμένου να χαρούμε τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας και αυτό το καλοκαίρι.

Ευχέτης πάντων προς Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.