Του Θανάση Πολυμένη- ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον, η πρώτη φάση για τη δημιουργία νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει μέσα στο 2021 επανειλημμένα ο «Πρωινός Τύπος», η Ιερά Μητρόπολη Δράμας ενδιαφέρεται για τη δημιουργία νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Έτσι, οι πρώτες διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2021, όπου είχε δεσμευτεί πίστωση ύψους 24.800 ευρώ για την οργάνωση του φακέλου τεκμηρίωσης και σκοπιμότητας για τη μελέτη του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Το ποσό είχε δεσμευτεί μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Μετά από το πέρασμα των σχετικών διαδικασιών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενέκρινε στην προχθεσινή της συνεδρίαση το ποσό των 780.000 ευρώ για την μελέτη του Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το νέο Εκκλησιαστικού Μουσείου θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σε οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο Ιερό Ναού του Αγίου Χρυσοστόμου.

Σήμερα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα πενταόροφο κτίριο δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.

Το Μουσείο αυτό έχει αρχίσει να λειτουργεί από το 1999 και φιλοξενούνται σ’ αυτό διάφορες εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών.

Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αι., δυο εικόνες του ΙΓ΄αι., η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα.

Επίσης εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια μητροπολιτών Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών.

Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.