ΙΩΑΝΝΙΝΑ LIVE-Τη διαχρονική σχέση των Ηπειρωτών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος υποδέχθηκε στην Περιφέρεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.

Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα.

Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή» τόνισε στην προσφώνησή του.

Ο κ. Καχριμάνης δώρισε στον Πατριάρχη μια σειρά βιβλίων και ένα υφαντό κιλίμι, δείγμα της τεχνικής που κρατούν ακόμη ζωντανή στο Μέτσοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Ο οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά επισκέφθηκε τη Μονή Βελλάς πού βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε την ανάδειξη περιπατητικών και προσκυνηματικών διαδρομών, αναφέροντας πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων στην περιοχή Βελλάς για την προστασία της βιοποικιλότητας. Απευθυνόμενος δε προς τον “πράσινο” Οικουμενικό Πατριάρχη, χαρακτηρισμό τον οποίον του έχουν προσδώσει οι οικολόγοι όπως είπε ο υφυπουργός, προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνεται καλύτερα την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, βάζοντας μικρές ή μεγαλύτερες ασπίδες στα είδη φυτών και ζώων, που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι λοιπόν εντάσσουμε ένα έργο πεζοπορικών χαράξεων, με διπλό ενδιαφέρον, προσκυνηματικό και ανάδειξης βιοποικιλότητας, περιπατητικό δηλαδή. Αρχικά μιλάμε για ένα κονδύλι της τάξεως των 200 χιλιάδων ευρώ από το Ταμείο Ανακάμψης»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.