Τα προεόρτια της μνήμης του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού, που τιμάται την Κυριακή, 19 Ιουνίου, από την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές της Βουλγαρίας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός (από τον οποίο ονομάστηκε και η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους) θεωρείται ο θεμελιωτής της Βουλγαρικής Αναγέννησης, που αφύπνισε την ορθόδοξη πίστη στον λαό της χώρας του και οδήγησε στην αποκατάσταση του βουλγαρικού κράτους και στην ανεξαρτησία του.

Το Μουσειακό Συγκρότημα στο Μπάνσκο (πιθανός τόπος γέννησης του Αγίου) και το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Πέρνικ εγκαινίασαν χθες το απόγευμα κοινή έκθεση με θέμα «Η εποχή του Παΐσιου».

Πολύτιμα εκθέματα από τα δύο μουσεία εκτίθενται από χθες, λοιπόν, στο Πνευματικό και Ιστορικό Κέντρο «Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός» στο Μπάνσκο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι ο αγιορείτικος ξυλόγλυπτος σταυρός, ο οποίος συγκρίνεται σε ομορφιά με τον σταυρό του μοναχού Ραφαήλ, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας.

Ακόμα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης παρουσιάστηκε βιβλίο με πολύτιμο αρχειακό υλικό, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού στο «Σπίτι των Τεχνών» του Μουσείου. Το βιβλίο λέγεται «Άρχισε από το Μπάνσκο» και περιλαμβάνει έγγραφα και θρύλους, τα οποία οι συγγραφείς επέλεξαν συνειδητά, αντικειμενικά και αμερόληπτα για παρουσίαση στους αναγνώστες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.