Μέσα στην παγκόσμια κατακραυγή και ακαταστασία που ταλαιπωρείται ολόκληρη η ανθρωπότητα με την παρουσία του κορωνοϊού, έρχεται δυναμικά η Ορθόδοξή μας Εκκλησία να δώσει μηνύματα ελπιδοφόρα και να αλλάξει ξαφνικά το σκηνικό από σκότος σε φως.

Η αγάπη του Χριστού μας που εκπηγάζει πάνω από τον σταυρό Του παρηγορεί και ενισχύει τις κουρασμένες, τις αδικημένες και βασανισμένες ψυχές των ανθρώπων κάθε φυλής, χρώματος ή καταγωγής.

Απόδειξη αυτής της ιδιαίτερης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, μας υπόσχεται δυναμικά και με την άκρα συγκατάβασή Του μάς υπενθυμίζει ότι βρίσκεται κοντά μας και δεν μας έχει εγκαταλείψει, όσο κι αν οι σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι χάσαμε την πορεία και τον προορισμό μας.

Τελικά βλέπουμε ότι δεν χανόμαστε αλλά ζούμε και κινούμαστε μέσα στο πνεύμα του Ευαγγελίου, του Χριστού μας και της Εκκλησίας Του.

Έτσι, με τις ευχές και τις ευλογίες της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄ τελέσαμε ταπεινά, αθόρυβα, μα βυζαντινά και κατανυκτικά, τα εγκαίνια του Ιερού ναού* της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού σ’ ένα περίχωρο της Ναϊρόμπης, με το όνομα Ουαγκούδου, δωρεά πιστού αδελφού μας, μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Ο Πρωτόκλητος» Πατρών.

Ήταν αδύνατο να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου και τα δάκρυά μου, γιατί ο προηγούμενος υποτιθέμενος ναός ήταν μια παράγκα με όλη τη σημασία της λέξης.

Ήταν ακόμα μια ευλογημένη στιγμή και απόδειξη ότι ο Κύριος και Θεός μας μέσα σ΄ αυτές τις τραγικές στιγμές που διέρχεται όλος ο κόσμος, μ’ ένα αποκαλυπτικό τρόπο, μας επιβεβαιώνει ότι είναι παρών για να μας στερεώσει και ενισχύσει στην πίστη μας μέσα από τα θαυμαστά έργα των μυστηρίων της Εκκλησίας.

Ακόμα, ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας μας κυριολεκτικά στο πουθενά, μέσα σ’ ένα πανέμορφο τοπίο της τροπικής Αφρικής. Θριάμβευσε για μια ακόμη φορά και ξαναγεννήθηκε το πνεύμα και ο λόγος, η πράξη της στρατευόμενης και πάντα θριαμβεύουσας Εκκλησίας μας.

Εκεί, στην ερημιά, στήθηκε πανύψηλος ο τίμιος σταυρός κι ένα ακόμη θυσιαστήριο για να υπενθυμίζει σ’ όλους μας και στις∙ επερχόμενες γενεές ότι με αυτό το μέγα μυστήριο της τέλεσης της θείας Ευχαριστίας η αγάπη του Κυρίου μας θα κατακτήσει τις καρδιές όλων και με τη δυναμική παρουσία του Αγίου Πνεύματος θα πλημμυρίζει παντού μια ανεξήγητη χαρά και ευφροσύνη που κατέρχεται απ’ τα ουράνια και σμίγει με τα επίγεια, δημιουργώντας ένα υπέροχο συναίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

«Ουκ εστίν εν άλλω ουδενί η σωτηρία ουδέ γαρ όνομα έστιν έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις εν ω δει σωθήναι ημάς (Πράξ. 4/12).

Με τον Σωτήρα προχωρούμε με πίστη και βεβαιότητα από το νέο μας αγιασμένο προπύργιο που θα μαρτυρεί στις μέλλουσες γενεές την αγιασματική παρουσία των τιμίων λειψάνων των αγίων μαρτύρων της Εκκλησίας μας που τοποθετήσαμε στο κέντρο της αγίας τραπέζης.

Κι έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, θα αναπαύονται οι ψυχές των πιστών μας αιώνια και διαχρονικά. Η γνωριμία και επαφή αυτή με τον Σωτήρα Χριστό ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της δουλείας, των παθών και των ανεξήγητων πειρασμών που παρουσιάζονται στην πορεία μας προς τα άνω.

Η ζωή του Χριστού μας γίνεται και δική μας ∙ είναι μια συνεχής ευλογία και εγγύηση και με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε χρήσιμοι, πλούσιοι πνευματικά και ευεργέτες της ανθρωπότητας.

Είναι φως δυνατό και ακαταμάχητο ∙ δεν μπορεί κανείς να το σβήσει όταν στηρίζεται στις αρχές του Ευαγγελικού Λόγου, «ευρήσετε αναπαυσιν ταις ψυχαίς υμών».

Έτσι, με τα εγκαίνια του ναού μας της Μεταμορφώσεως θα μπορέσουν ακόμη κι άλλοι να αναστηθούν, να αναγεννηθούν, να αναμορφωθούν και τελικά να σωθούν και να λυτρωθούν.

*Εκ παραδρομής, δημοσιεύθηκαν προχθές οι φωτογραφίες του σημερινού άρθρου. Έτσι, σήμερα δημοσιεύονται οι φωτογραφίες της Αγίας Παρασκευής του χθεσινού άρθρου. Ζητούμε συγγνώμη από τους εκλεκτούς και αγαπητούς μας συνεργάτες και μελετητές.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.