Ήταν μια έκπληξη που πραγματικά με συγκίνησε και με έκανε να αισθάνομαι υπερήφανος για τα άξια τέκνα της Ορθόδοξής μας Εκκλησίας εδώ στην Κένυα.

Γενικά πιστεύουμε και αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας είναι φτωχοί.

Έχουμε όμως ένα μεγάλο αριθμό μελών της Εκκλησίας μας που είναι ευκατάστατοι και βοηθούν με διαφόρους τρόπους το έργο μας στις κατά τόπους περιοχές όπου εδραιώνεται και φυτεύεται βαθιά ο σπόρος του ελπιδοφόρου μηνύματος που εκπέμπει η Ορθοδοξίας μας.

Είχα και στο παρελθόν πολλές τέτοιες ευκαιρίες και εκπλήξεις που πραγματικά με συγκίνησαν.

Δεν είναι μόνο στον εμπορικό τομέα που οι άνθρωποί μας προοδεύουν ή στον γεωργικό, λόγω των περιστάσεων που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Έχουμε και τον εκπαιδευτικό τομέα, όχι μόνο στα δικά μας τα σχολεία που αποκλειστικά ανήκουν στην Εκκλησία μας, αλλά και γενικότερα έχουμε εκπαιδευτικούς, διευθυντές και δασκάλους στα κυβερνητικά εκπαιδευτήρια, όπως και στο πανεπιστήμιο.

Αυτή τη βδομάδα δέχθηκα μια περίεργη πρόσκληση, από έναν ευσεβέστατο νέο μιας απομακρυσμένης περιοχής στο κέντρο της Κένυας.

Όταν έφθασα και αντίκρισα το κτήριο, δεν πίστευα ότι ήταν αυτό που πρόκειται να εγκαινιάσω. Στο μυαλό μου είχα ένα μικρό κατάστημα.

Όταν είδα τον κόσμο αλλά και τους ιερείς της περιοχής που ήρθαν όλοι να συμμετέχουν σε αυτή τη χαρά του νεαρού Συμεών, κατάλαβα ότι επρόκειτο, όχι μόνο για ένα έργο πλούσιο κτηριακά αλλά και πνευματικά. Για ποιο λόγο το λέω αυτό;

Ο νεαρός λοιπόν Συμεών είναι γιος ενός από τους πιο δραστήριους κατηχητές μας σε μια από της ενορίες μας στην περιοχή εκείνη που πήγαμε. Και όχι μόνο.

Ο νεαρός Συμεών υπηρετούσε στο ιερό, στην εκκλησία της ενορίας του, για πολλά χρόνια. Κάτι που ο ιερέας όταν μιλούσε για τον ίδιο αισθανόταν εσωτερική και βαθιά χαρά και ικανοποίηση, γιατί ο μικρός αυτός του ιερού κατόρθωσε να φτάσει τόσο ψηλά.

Και φυσικά μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι συγγενείς, και πρόσεξα και διαπίστωσα, ότι όλοι τους σχεδόν ανήκαν σε διαφορετικές ενορίες, είχαν όμως δραστηριότητες σε όλες τις ενορίες της περιοχής αυτής.

Το γεγονός ότι όχι μόνο έκανα τον αγιασμό και ευλογήθηκαν όλα τα κτήρια μέσα και έξω, αλλά ταυτόχρονα μαζί με τους ιερείς μας τελέσαμε την ακολουθία της αρτοκλασίας.

Με αυτό τον τρόπο έδειξε όλη η οικογένεια πόσο στενά είναι συνδεδεμένη μαζί με την Ορθόδοξή μας παράδοση.

Αυτό για μένα ήταν αδιανόητο και δεν μου πέρασε πότε από τον νου κάτι τέτοιο, κι’ όμως η οικογένεια ήταν έτοιμη και μου το ζήτησαν με πολύ σεβασμό και αγάπη, και φυσικά το έκανα και ευχαριστήθηκαν όλοι.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι χτίζουμε έναν καινούριο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο οικόπεδο που μας πρόσφερε ο πρώτος του ξάδερφος. Και ο ίδιος ο Συμεών έδωσε δύο χιλιάδες ευρώ για το χτίσιμο του ναού.

Στο τέλος έπρεπε να μιλήσω και ήταν φυσικό να πω πόσο ευλογεί ο Θεός τους κόπους και τις θυσίες των ανθρώπων που είναι τίμιοι και αγαπούν την Εκκλησία με όλη τους την καρδιά και την ψυχή.

Αυτός λοιπόν ο πατέρας, ο αφοσιωμένος κατηχητής που για όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στην κατήχηση και στην συμπαράσταση του έργου που επιτελούν οι ιερείς μας στην περιοχή αυτή, είναι απόδειξη ότι ο Θεός τον ευλόγησε και του χάρισε αυτό το δώρο που ο γιος του μας παρουσίασε αυτή τη βδομάδα.

Θαύμασα την σεμνότητα όλων των παρευρισκόμενων και το ταπεινό φρόνημα ιδιαίτερα της οικογένειάς του.

Όλα ήταν τόσο ευφρόσυνα που μαρτυρούσαν την ευσέβεια και την αγάπη της οικογένειας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους αφανείς εργάτες που τιμούν με την εργατικότητά τους στην Ορθόδοξή μας Εκκλησία και που δεν το κρύβουν αλλά αισθάνονται ευλογημένοι γιατί βρίσκονται σε αυτήν την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.