Μέσα σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα καθώς και με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή, το Αίγιο τίμησε την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή επί τη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2023.

Ο φετινός εορτασμός είχε ξεχωριστή σημασία καθώς ήταν ο πρώτος μετά την πρόσφατη επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνος Της στο ανακαινισμένο και εξωραϊσμένο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στην παραλία Αιγίου και την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών μετά από τέσσερα χρόνια.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Αργότερα το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Tην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στη λιτανεία που ξεκίνησε από το Ιερό Προσκύνημα με τερματισμό τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Δερβενίου,μαθητές της πόλης του Αιγίου, πρόσκοποι, ο Σύλλογος Αναβιωτών “Βοστίτσα 1821”, καθώς και αγήματα Στρατού Ξηράς και Ναυτικού.

Στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού εψάλη δέηση, ενώ ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, εξήρε τις προσπάθειες του κ. Αμβροσίου, χάρη στις ενέργειες του οποίου, πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής.

Αμέσως μετά η Εικόνα τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό τζιπ και έγινε περιφορά σε κεντρικές οδούς της πόλης, με τους πιστούς να την ραίνουν με λουλούδια.

Το μεσημέρι, εξάλλου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας μαζί με τον Δήμο Αιγιαλείας παρέθεσαν από κοινού γεύμα για τους επίσημους προσκεκλημένους στον χώρο δεξιώσεων «Λιόπετρο» στη Φωνησκαριά Αιγίου. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε εκ μέρους των δημοτών τη μεγάλη χαρά του που παραδόθηκε ανακαινισμένο και ολόλαμπρο το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες της αποκατάστασης του Ιερού Ναού των Εισοδίων, καθώς και τους γοργούς ρυθμούς ολοκλήρωσης της κατασκευής της πλατείας Αγίας Λαύρας. “Μαζί με πολλά άλλα μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, η Αιγιάλεια πλέον “κοιτάζει” προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, καθώς μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο και θέτει νέες προϋποθέσεις μεγαλύτερης επισκεψιμότητας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και ευχαρίστησε θερμά για την άψογη συνεργασία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, καθώς με αμοιβαία καλή προαίρεση και οργάνωση, επετεύχθη ένας εορτασμός περίλαμπρος και αντάξιος της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, με δήλωσή του, ευχαριστεί επίσης θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της φετινής γιορτής και ιδιαίτερα τη Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη», τη Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», τη Φιλαρμονική Ακράτας και τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου, τα τιμητικά αγήματα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου που μετέφεραν την εικόνα, την τοπική Αστυνομία και Λιμενική Αρχή, τους μαθητές, τους προσκόπους και τους αναβιωτές που συμμετείχαν στην πομπή και τέλος όλους τους δημότες και τους επισκέπτες που τίμησαν την Παναγία Τρυπητή και τη γιορτή Της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.