Παρουσία του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, κλήρου, λαού και της μοναστικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Αυγούστου 2022, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Αλεξάνδρου Λευκάδος, που γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την αναστήλωση και την επαναλειτουργία της, η υποδοχή των λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ του Ιθακησίου, Νικολάου και Ειρήνης, προερχόμενα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ, που ευρίσκεται στη γενέτειρά του, το Περαχώρι Ιθάκης.

Η λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανα τέθηκε σε προσκύνημα στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου έγινε Ιερά Παράκληση των Αγίων Νεομαρτύρων και αρτοκλασία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.

Στην υποδοχή των λειψάνων παρευρέθησαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας, κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, ο Υπολιμενάρχης Λευκάδας, ο Πλωτάρχης κ. Παναγιώτης Λεονταράκης, και η Δημοτική Σύμβουλος κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα.

Για τους νεοφανείς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε ο π. Ιωάννης Γκιάφης, Θεολόγος – Πολιτικός Επιστήμων. Ο π. Παναγιώτης Λάζαρης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής, ευχαρίστησε τους πιστούς για την παρουσία τους, σημειώνοντας ότι τους δίνετε η δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους που είναι η κτιριακή αλλά και η πνευματική αναστύλωση της Μονής.

Όπως είπε, έχουν γίνει κρούσεις σε μοναστικές αδελφότητες και ίσως υπάρξει θετική ανταπόκριση από κάποια εξ αυτών που προσκλήθηκαν. Απένειμε, επίσης, δημόσια τις ευχαριστίες του προς τα άλλα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής (είναι ο π. Σπυρίδων Μπούρης και η κα Κωνσταντίνα Σέρβου) για την άριστη συνεργασία, ενώ χαρακτήρισε τις όλες προσπάθειες ως έργο του Μητροπολίτη Λευκάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο π. Παναγιώτης Λάζαρης, μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες έγινε κατορθωτό να ηλεκτροδοτηθεί η Μονή τρεις μόλις μέρες πριν το εφετινό της εορτασμό. Προανήγγειλε ότι θα ξηλωθούν οι τέντες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της Μονής και θυμίζουν, όπως είπε, ψησταριά, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναστήλωση.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μέλη του χορευτικού τμήματος του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς «ο Απόλλων» (ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι» που είχε προσκληθεί αδυνατούσε να παραβρεθεί λόγω της τουριστικής σεζόν), τα οποία συνοδεύονταν από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ευθύμιο Σταύρακα και τη Γραμματέα του Συλλόγου κα Κερασία Μεσσήνη, η οποία κάλεσε στην ετήσια εμφάνιση του χορευτικού τμήματος που θα γίνει το Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022, στην Καρυά, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου στο φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας.

Η εκδήλωση υποδοχής ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τους μουσικούς Χριστογιάννη Φουρλάνο (τουμπελέκι, Ηπειρώτικο ντέφι), Ελένη Φουρλάνου (κλαρίνο, βιολί, γκάιντα, κανονάκι) και Κωνσταντίνο Φουρλάνο (λαούτο. κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι).

Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στο μοναστήρι μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, 21 Αυγούστου 2022, ενώ τις επόμενες μέρες θα τελούνται καθημερινά Θείες Λειτουργίες, ιερά Αγρυπνία, ιερές Παρακλήσεις προς τον Άγιο Ραφαήλ και άλλες ιερές ακολουθίες με το εναπομείναν πρόγραμμα να έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Ώρα 7.30 π.μ.: Όρθρος

Ώρα 8.45 π.μ.: Θεία Λειτουργία

Ώρα 12.00 μεσημβρ.: Παρακλητικός Κανών των Αγίων

Ώρα 6.00 μ.μ.: Μέγας Παρακλητικός Κανών των Αγίων

Ώρα 7.00 μ.μ.: Ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Καραγιάννη, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας με θέμα: «Οι Άγιοι Ιατροί»

Ώρα 8.30 μ.μ. ἕως 12:30 π.μ.: Ιερά Αγρυπνία

ΣΑΒΒΑΤΟ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Ώρα 7.30 π.μ.: Όρθρος

Ώρα 8.45 π.μ.: Θεία Λειτουργία

Ώρα 12.00 μεσημβρ: Παρακλητικός Κανών των Αγίων

Ώρα 7.30 μ.μ.: Εσπερινός και Ιερά Παράκληση

ΚΥΡΙΑΚΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Ώρα 7.30 π.μ.: Όρθρος

Ώρα 8.45 π.μ.: Θεία Λειτουργία

Ώρα 12.00 μεσημβρ: Παρακλητικός Κανών των Αγίων

Ώρα 7.00 μ.μ.: Παρακλητικός Κανών των Αγίων

Ώρα 9.00 μ.μ.: Αναχώρηση Ιερών Λειψάνων για την Ιθάκη

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.