Έφυγε σημερα από τη ζωή η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη, μία σημαντική προσωπικότητα με μεγάλη καλλιέργεια και βαθιά αγάπη στον πολιτισμό και τις τέχνες.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΛΗΔΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ – ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι.

Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε[1], στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Είναι επίσης ευεργέτρια του Ασύλου Ανιάτων.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Λήδα Κατακουζηνού ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Παύλο Βαρδινογιάννη. Μάλιστα, κουμπάρος στο γάμο τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Οι παλιοί ρεθυμνιώτες θυμούνται με αγάπη και συγκίνηση μία γλυκύτατη κυρία που ξεχώριζε πάντα για την καλοσύνη και την ευγένεια της και στεκόταν άψογα στο πλευρό του συζύγου της, ενώ εκινείτο με μοναδική άνεση τόσο στα σαλόνια των Αθηνών και στις συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όσο και στις περιοδείες και τις επαφές που είχε ο Παύλος ακόμα και στο πιο μικρό χωριό του Ρεθύμνου.

Ήταν αυτή η απέραντη καλλιέργεια της, η μόρφωση της και η ανατροφή της που την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους.

Σε εποχές δύσκολες με μεγάλες πολιτικές αναταραχές ο Παύλος Βαρδινογιάννης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Λήδα Κατακουζηνού στάθηκε στο πλευρό του με τον καλύτερο τρόπο και του συμπαραστάθηκε σε όλη την πολιτική του διαδρομή.

Καταδεκτική και φιλική με όλους, ήταν άψογη οικοδέσποινα για κάθε κατατρεγμένο ρεθυμνιώτη που ζητούσε τη βοήθεια του Παύλου και το σπίτι τους στην Αθήνα ήταν πάντα ανοιχτό για όλους.

Στην περίοδο της χούντας μάλιστα η Λήδα ακολούθησε τον Παύλο στο Παρίσι και στάθηκε δίπλα του σε όλες τις δύσκολες και γεμάτες αναταραχές στιγμές.

Μετά το θάνατο του Παύλου η Λήδα Κατακουζηνού αφιερώθηκε στην τέχνη, που τόσο αγαπούσε.

Ήταν μεγάλη δωρήτρια στο Μουσείο Μπενάκη και ευεργέτρια του Ασύλου Ανιάτων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.