Οι δικαιούχοι συντάξεως λόγω θανάτου, οι οποίοι λάμβαναν αυτή τη σύνταξη πριν τον Ιούνιο του 2015 δεν υποβάλουν αίτηση, καθότι κατά τον κρίσιμο χρόνο ήταν πρωτογενώς δικαιούχοι της σύνταξης και επομένως, εφόσον υπέστησαν μειώσεις, έχουν ήδη σήμερα λάβει αναδρομικά, όπως οι συνταξιούχοι γήρατος.

Σε περίπτωση περισσότερων κληρονόμων αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν όλοι, ώστε να λάβουν την αναλογία τους επί του ποσού των αναδρομικών. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση την κληρονομική τους μερίδα.

Οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου και κληρονόμοι ανά ασφαλιστικό ταμείο, οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά εντός του μηνός Δεκεμβρίου, υπολογίζονται ως εξής:

(α) Δημόσιο: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 51.930 δικαιούχοι.

(β) ΙΚΑ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 49.601 δικαιούχοι.

(γ) ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 4.257 δικαιούχοι.

(δ) ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 3.707 δικαιούχοι.

(ε) ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 14.604 δικαιούχοι.

(στ) ΤΑΠ-ΟΤΕ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 6.014 δικαιούχοι.

(ζ) ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 3.391 δικαιούχοι.

(η) ΤΑΠ-ΔΕΗ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 5.649 δικαιούχοι.

(θ) ΟΓΑ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 4.521 δικαιούχοι.

(ι) ΝΑΤ: Αναδρομικά από σύνταξη θανόντος θα λάβουν με αίτηση 14.137 δικαιούχοι.

Μετά την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους εν ζωή που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου, σειρά έχουν να λάβουν τα αναδρομικά οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου και οι κληρονόμοι.
Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων των αναδρομικών δεν θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά αυτομάτως, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-efka.gov.gr, η οποία αναμένεται να ανοίξει γι’ αυτή τη διαδικασία έως την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου και κληρονόμων είναι συνολικά 172.222, οι οποίοι θα λάβουν το σύνολο ή μέρος των αναδρομικών του διαστήματος από Ιούνιο του 2015 έως Μάιο 2016.

Προϋπόθεση για να λάβουν οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου και οι κληρονόμοι τα αναδρομικά είναι ο θανών/η θανούσα να ζούσε κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα και να είχε στη σύνταξή του/της τις μειώσεις που επιστρέφονται τώρα αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις αυτές προέκυψαν από την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα, προκειμένου οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου και οι κληρονόμοι να υποβάλουν την αίτηση αρκεί ο θανών/η θανούσα να ζούσε έστω και έναν μήνα αυτού του εντεκάμηνου διαστήματος.

Σε περίπτωση που ο θανών/θανούσα πέθανε εντός του κρίσιμου χρόνου, ο δικαιούχος σύνταξης λόγω θανάτου ή οι κληρονόμοι θα λάβουν την αναλογία του ποσού των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο χρόνο, για το οποίο ο θανών/θανούσα ελάμβανε σύνταξη εντός του ενδεκάμηνου.

Αν για παράδειγμα ο δικαιούχος της σύνταξης γήρατος που υπέστη μειώσεις, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015, ο δικαιούχος συντάξεως λόγω θανάτου ή οι κληρονόμοι θα λάβουν την αναλογία επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στους 7 μήνες (Ιούνιο – Δεκέμβριο) που ο αρχικός δικαιούχος ελάμβανε σύνταξη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.