ΕΦΚΑ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: Δείτε πως μπορούν οι συνταξιούχοι να προχωρήσουν στην αίτηση αναδρομικών του ΕΦΚΑ με απλά βήματα. Έρχονται και άλλα αναδρο­μικά στις συντάξεις που φτάνουν ως και 4.440 ευρώ το χρόνο και κατο­χυρώνονται είτε με νέες ηλεκτρο­νικές αιτήσεις είτε και με διόρθωση αυτών που έχουν ήδη κάνει εκατο­ντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για τις επιστροφές των νόμων 4051 και 4093 - Τα έξτρα αναδρομικά αφορούν περισσότερους από 600.000 συ­νταξιούχους και είναι από την επι­στροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά από 3% ως και 14% σε κύριες συντά­ξεις που ήταν από 1.400 ευρώ και πάνω ως το 2010.

ΕΦΚΑ αίτηση αναδρομικών

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομι­κών τους από 9/2/2017.

Η μείω­ση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την από­φαση 244/2017 και, όπως διέταξε το Δικαστήριο, από τις 9/2/2017 η περικοπή πρέπει να διακοπεί διότι είναι παράνομη.

Το καίριο σημείο της απόφασης είναι αυτό που αναφέρεται στη σελίδα 126, ότι «δεν προκύπτουν εν­δείξεις ότι η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους μπορεί αυτή καθ’ εαυτή να ανατρέψει τη δημο­σιονομική ισορροπία του κράτους, καθώς τα αναδρομικά από την ΕΑΣ υπόκεινται σε διετή παραγραφή, ενώ οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνουν σε δόσεις».

Περίπου 600.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων  από όλα τα Ταμεία και κυρίως των Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ αφορούν οι επιστροφές αυτές.

Τα ποσά επιστροφών στις κύριες συντά­ξεις κυμαίνονται μεταξύ 528 ευρώ και 4.440 ευρώ το χρόνο από 9/2/2017 και μετά.

Οι επιστροφές αυτές αφορούν σε όσους έχουν 1.400 ευρώ και άνω μικτά είτε από μία κύρια σύνταξη είτε από άθροισμα δύο ή περισσότερων κύριων συντάξεων (πχ. κύρια σύνταξη γήρατος και κύρια λόγω χηρείας, ή κύρια σύνταξη γήρατος από Δημόσιο και κύρια από ΤΣΑΥ).

Η παρανομία είναι ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης που είχαν οι συνταξιούχοι ως τις 31/12/2009, το οποίο είναι ανύπαρκτο σήμερα γιατί το καταβαλλόμενο έχει μειωθεί λόγω των πε­ρικοπών.

ΕΦΚΑ – Αναδρομικά: Η αίτηση

Όσοι από το Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και άλλων φορέων έχουν 1.400 ευρώ μικτά από μία κύρια σύνταξη ή από περισσότερες κύριες συντάξεις πρέπει να κάνουν αίτηση στον ΕΦΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ταμείου.

Στην αίτηση να γράψουν ότι «ζητώ να δια­κοπεί άμεσα η κράτηση ΕΑΣ που επιβάλλεται στο μικτό ποσό κύριας ή κυρίων συντάξεων που λαμβάνω, γιατί είναι αντισυνταγματική με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συ­νεδρίου.

Η υπηρεσία σας υποχρεώνεται να εφαρμόσει την ως άνω απόφαση αυτεπάγγελτα και βάσει των κανόνων χρηστής διοίκησης να μου επιστραφούν οι παράνομες κρατήσεις ΕΑΣ που χρεώθηκαν στη σύνταξή μου από τον Φεβρου­άριο του 2017 μέχρι την ημερομηνία αιτήσεώς μου».

Αν η κυβέρνηση διακόψει την εισφορά, τότε όσοι δεν έκαναν αίτηση θα ωφεληθούν μόνον από την ημερομηνία που η κυβέρνηση θα απο­φασίσει (αν αποφασίσει) την κατάργησή της.

Όσοι όμως κάνουν αίτηση κατοχυρώνουν το δικαίωμα αναδρομικών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Όσοι υπέβαλαν αιτή­σεις από τον Φεβρουάριο του 2017 αξιώνουν όλα τα αναδρομικά, γιατί αργά ή γρήγορα θα επιστραφούν, όπως συνέβη και με τις εισφορές ασθενείας και όπως συνέβη με τα αναδρομικά που πήραν στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία, σημειωτέον, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επι­στρέψει μετά από εκατοντάδες χιλιάδες έντυπες αιτήσεις και κυρίως γιατί παρανομούσε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
κιτου γιωργος

αιτηση αναδρομικων