Ο αιτών (φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μέσω του εκπροσώπου της) εισέρχεται στην πλατφόρμα είτε απευθείας μέσω του myoaedrendezvous.gov.gr είτε μέσω σχετικού ηλεκτρονικού συνδέσμου που διατίθεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο αιτών - φυσικό πρόσωπο χρησιμοποιεί τους κωδικούς - διαπιστευτήριά του της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και ο αιτών - εκπρόσωπος επιχείρησης χρησιμοποιεί είτε τους κωδικούς - διαπιστευτήριά του της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) είτε τους κωδικούς - διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) της επιχείρησης που εκπροσωπεί.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει μειωθεί σημαντικά, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας

Το διοικητικό προσωπικό του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθεί το προσεχές διάστημα σε τρεις τύπους εκκρεμών συντάξεων, όπως υποσχέθηκε στον οργανισμό ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Πρώην ΟΑΕΕ – Οι αιτήσεις που εκκρεμούν: Λόγω της έλλειψης του ηλεκτρονικά ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων και τα ένσημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοκινητιστών και εμπόρων πριν το 1980 στοιβάζονται σε συρτάρια και κούτες.
Τη διεκπεραίωση των αιτήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των διαδοχικά ασφαλισμένων έχει αναλάβει το προσωπικό του «πράσινου κτιρίου» της Λεωφόρου Κηφισίας. Ενώ το κύριο πρόβλημα που εκκρεμεί είναι οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών που τους «κόβουν» τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση, καθώς έξι στους δέκα οφείλουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά στον ενιαίο φορέα.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα δώσει οδηγίες στους δικηγόρους και φοροτεχνικούς που θα εμπλακούν στη διαδικασία τον επόμενο μήνα να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση-προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση, προκειμένου να μη μένει «παρκαρισμένος» για μήνες ο φάκελός τους.

Διαβάστε ακόμη

⇒ Υπουργείο Εργασίας: Οριστική λύση με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Σύμφωνα με την ισχύουσα προκήρυξη, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για ξεμπλοκάρισμα των συντάξεων είναι 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εξόδων και λοιπών δαπανών, και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, τότε ο ασφαλισμένος οφείλει να καταβάλει εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό και να ενταχθεί σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του.

Διαδοχικά ασφαλισμένοι: Η έκδοση των συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που αποτελούν την πλειοψηφία είναι ο επόμενος στόχος , καθώς 6 στους 10 Έλληνες εργαζόμενοι έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε δύο, τρία ή και τέσσερα ταμεία.
Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993 αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ένσημα δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο έτη.

Διεθνείς συντάξεις: Η έκδοση των διεθνών συντάξεων καθυστερεί πάνω από 5 χρόνια, καθώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων κρατών, εκτός από τον ΕΦΚΑ και αυτό καθυστερεί περισσότερο τις διαδικασίες.
Στις 27.000 εκκρεμότητες των διεθνών συντάξεων, δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των εκκρεμοτήτων το όποιο ανέρχεται στις 130.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.