ΕΦΚΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Περίπου 20 χιλιάδες αιτήσεις κατατίθενται καθημερινά στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Δεν έχει προηγούμενο αυτή η υπόθεση παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις. Κι αν από τη μια κρατά σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν αποκλείεται όλη αυτή η κατάσταση να γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά αν βγει στο μέλλον νέα δικαστική απόφαση από το ΣτΕ. Στα Πρωτοδικεία έχουν δικαιωθεί επτά πολίτες, στους δύο έχουν δοθεί μάλιστα και χρήματα, μετά την παραίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του κράτους από το δικαίωμα της έφεσης όπως έγινε με τους δύο συνταξιούχους ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων.

Η όλη υπόθεση με τους δύο πρώτους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά έχει ώς εξής: το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το εναγόμενο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ έχει υποχρέωση να καταβάλει σε αυτούς το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία καλούσε τον ασφαλιστικό οργανισμό να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

ΕΦΚΑ Αναδρομικά – Δείτε τα ποσά

Η μείωση επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051

Η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ το μήνα με το νόμο 4051

Η μείωση επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% ως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% από από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω

Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από κύριες συντάξεις που ήταν στα 800 ευρώ το χρόνο ή στο διπλάσιο της σύνταξης για ποσά κάτω των 800 ευρώ

Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από τις επικουρικές συντάξεις που ήταν δυο επικουρικές επιπλέον το χρόνο (13η και 14η επικουρική).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.