ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Για τα γενέθλιά του ευχήθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Στην επιστολή του ο κ. Θεόφιλος εκφράζει τη λύπη του που οι συνθήκες στην περιοχή δεν του επιτρέπουν να ευχηθεί από κοντά στον κ. Κύριλλο.

Αναφέρεται για ακόμη μία φορά στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκφράζοντας τη λύπη του και διατυπώνοντας εκ νέου την προθυμία να “συνεχίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης που ξεκίνησαν στο Αμμάν”.

Διαβάστε στα Ελληνικά την επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων:

Παναγιώτατε, αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ εν Κυρίω,

Με την ευτυχή ευκαιρία των γενεθλίων σας, σας χαιρετούμε από την Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων και επιθυμούμε να σας απευθύνουμε τις θερμότερες αδελφικές ευχές μας. Είναι λυπηρό για εμάς το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους εορτασμούς αυτοπροσώπως, ώστε να απολαύσουμε μαζί την πλήρη έκφραση της ενότητας και της κοινωνίας που μοιραζόμαστε στη Θεία Λειτουργία.

Όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση εδώ, όπου ο λαός μας βιώνει τεράστιες κακουχίες και βία, και αυτό μας εμποδίζει να είμαστε μαζί σας. Ωστόσο, θα προσευχηθούμε στον Ιερό Τάφο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ακόμη και αν κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε και να διακονήσουμε τον λαό μας εδώ, δεσμευόμαστε στην πνευματική μας αποστολή να υποστηρίξουμε την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην επούλωση των δυστυχισμένων διαιρέσεων που υπάρχουν μεταξύ των Ορθοδόξων αδελφών μας στη Ρωσία και την Ουκρανία. Σας είμαστε ευγνώμονες για την ενθάρρυνση προς αυτήν την κατεύθυνση μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή μας τον Σεπτέμβριο και εκτιμούμε την υποστήριξή σας που εκφράστηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρωσίας τον Οκτώβριο. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεριμνούσε πάντα για την ενότητα της Εκκλησίας, και έχει ενεργήσει γι’ αυτήν ανά τους αιώνες, όταν υπήρχε επιτακτική ανάγκη. Θα είμαστε αφοσιωμένοι στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά και να διατηρήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο το ταξίδι και τις προσπάθειες συμφιλίωσης που ξεκίνησαν στο Αμμάν, παρέχοντας φροντίδα και φιλοξενία σε όλους τους αδελφούς Ορθόδοξους προκαθημένους μας.

Είθε ο Πρίγκιπας της Ειρήνης, του οποίου τη Γέννηση στο Ιερό Σπήλαιο της Βηθλεέμ ετοιμάζουμε τώρα να γιορτάσουμε, να σας δώσει δύναμη κατά την αρχιερατική σας διακονία και να φέρει διαρκή ειρήνη και συμφιλίωση στους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους και στην Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία σε κάθε μέρος του κόσμου.

Παρατίθεται και η πρωτότυπη αγγλική επιστολή:

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.