ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Μέρα Μαγιού μου μίσεψες – Γρηγόρης Μπιθικώτσης. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Παράξενη πρωτομαγιά – Δήμητρα Γαλάνη, Μανωλης Μητσιάς.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Πρωτομαγιά – Διονύσης Σαββόπουλος

Από τα “τραπεζάκια έξω”, τον πιο ανοιξιάτικο κι εξωστρεφή δίσκο του Σαββόπουλου. Ο ίδιος περιέγραφε τον δίσκο σαν μια προσπάθεια να βγούμε από τις υπόγειες διαδρομές μας και να εκφραστούμε πλατύτερα. Σήμερα, η “Πρωτομαγιά” είναι από τα αδικημένα τραγούδια του δίσκου. Λόγω του επετειακού χαρακτήρα του τίτλου του, το ακούμε μια φορά τον χρόνο. Σήμερα είναι η μέρα του.

Η Πρωτομαγιά είναι από τις πιο πολυτραγουδισμένες ημέρες του χρόνου και βέβαια τα περισσότερα τραγούδια έχουν γραφτεί για την εργατική πρωτομαγιά. Σας παραθέτουμε 6 από τα πιο αγαπημένα

Νυν και αεί – Βίκυ Μοσχολιού

Ο δίσκος του Νίκου Γκάτσου και του Σταύρου Ξαρχάκου κυκλοφόρησε έναν μήνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τραγούδησαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Νίκος Δημητράτος.Το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Μόραλη.

Αναφέρεται στο μπλόκο της Κοκκινιάς 17 Αυγούστου 1944. Γερμανοί κατακτητές σε συνεργασία με Έλληνες δωσίλογους εκτελούν 350 αγωνιστές της αντίστασης.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Παράξενη πρωτομαγιά – Δήμητρα Γαλάνη, Μανωλης Μητσιάς

Από την Αθανασία του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι. Άλλο ένα τραγούδι που πήρε επετειακό χαρακτήρα. Συνδυάζει τους εργατικούς αγώνες με την ομορφιά της άνοιξης

Πάγωσε η τσιμινιέρα – Γιώργος Νταλάρας

Από τον δίσκο “Τα τραγούδια μας” του Mάνου Λοϊζου σε στίχους Φώντα Λάδη που κυκλοφόρησε το 1976 και άγγιξε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η τσιμινιέρα ανήκει στους ύμνους της εργατικής τάξης. Λογοκρίθηκαν τα 9 από τα 11 τραγούδια του δίσκου.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Μάνα μου Ελλάς – Νίκος Δημητράτος

Από την ταινία “Ρεμπέτικο” σε στίχους Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. “Δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά να περπατήσω μια πρωτομαγιά”

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ: Καλή Πρωτομαγιά ευχές- Μέρα Μαγιού μου μίσεψες – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το τραγούδι απεικονίζει το πένθος της μητέρας που στέκεται πάνω από το πτώμα του γιου της που ξεψύχησε στην αιματηρή διαδήλωση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936. Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ο ποιητής της Πρωτομαγιάς. Γεννήθηκε την 1η Μαϊου του 1909

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.