Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, υπενθύμισε στη σελίδα του στο Facebook πώς πριν από 30 χρόνια, την 1η Δεκεμβρίου 1991, ο ουκρανικός λαός επιβεβαίωσε την Πράξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας σε ένα πανουκρανικό δημοψήφισμα και κατέθεσε ανοιχτά στη διεθνή κοινότητα την απόφασή του να ζήσει σε ανεξάρτητο κράτος.

«Στα 30 χρόνια η οικογένειά μας ενδυνάμωσε, στάθηκε στα πόδια της, εμπέδωσε τα μαθήματα ιστορίας, πέτυχε αρκετά επιτεύγματα, έζησε αρκετές χαρές αλλά και πικρές στιγμές. Θυμούμενοι χρόνο με το χρόνο όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες, οι οποίες μας επέτρεψαν να ζούμε ως ανεξάρτητη οικογένεια, καταλαβαίνουμε: Αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε ενωμένοι στο ότι δεν αμφιβάλλουμε στην ορθότητα της απόφασης που λάβαμε. Και τώρα, όπως και τότε, είμαστε ομόφωνοι στην επιθυμία μας να είμαστε ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, κυρίαρχοι – παρά τις κάθε είδους ύπουλες προσπάθειες να μας μαλώσουν μεταξύ μας, να μας διαιρέσουν, να μας διχάσουν και μετά να πάρουν αυτό που αποκτήθηκε με ένα τόσο μεγάλο κόστος για μας» – τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σημειώνει ότι τότε, την 1η Δεκεμβρίου 1991, δεν υπήρχε καμία περιοχή, κανένα χωριό, όπου η ιδέα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας δεν έβρισκε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Στην Κριμαία, το 54,19% των πολιτών ψήφισε τότε υπέρ της ουκρανικής ανεξαρτησίας, στη Σεβαστούπολη – 57,07%, στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Οδησσό και Χάρκοβο, περισσότερο από το 80% των κατοίκων εξέφρασαν τη θέλησή τους να ζήσουν στο δικό τους κράτος. Και σε άλλες περιοχές, πάνω από το 95% των πολιτών ψήφισε υπέρ.

«Σήμερα, ορισμένες από αυτές τις περιοχές προσπαθούν να τις απομακρύνουν με τη βία και τα ψέματα. Αντίπαλοι οι οποίοι μάλλον “νιώθουν πόνο” με την ευτυχία των άλλων, οι οποίοι ζηλεύουν το ξένο καθώς μάλλον “του διπλανού είναι πάντα καλύτερο (από το δικό τους)”, που χάθηκαν μέσα στο έρεβος της αμαρτίας και ξέχασαν τις χριστιανικές εντολές. Ναι, τώρα είμαστε αναγκασμένοι να αμυνόμαστε αλλά ξέρουμε ότι ο Θεός είναι με το μέρος μας, καθώς Εκείνος είναι πάντα με την αλήθεια. Έτσι εμείς, καθώς δεν επιζητούμε το ξένο αλλά προστατεύουμε το δικό μας, οπωσδήποτε θα νικήσουμε, και στην Ουκρανία θα βασιλέψει δίκαιη ειρήνη» αναφέρει ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Θυμούμενοι την παλλαϊκή έκφραση βούλησης της 1ης Δεκεμβρίου 1991, ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο ότι επέτρεψε τότε αυτό να συμβεί. Ότι μας βράβευσε με το μεγάλο δώρο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας – και της κρατικής και της εκκλησιαστικής. Και να θυμόμαστε ότι πάνω μας βρίσκεται η ευθύνη να διατηρήσουμε αυτό το δώρο, να το επιβεβαιώσουμε, να το πολλαπλασιάσουμε και να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές – όπως κάποτε θα μας θυμούνται και εμάς και -με τη βοήθεια του Θεού- να μας ευγνωμονούν για όλα» καταλήγει στο μήνυμά του ο Επιφάνιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.