Προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, το πρωί της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2024, η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά.

Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Μάξιμος. Εκ του ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της επιστήμης και της τέχνης, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρέστησαν στην Εξόδιο Ακολουθία “αποχαιρετώντας” από τα επίγεια για τα ουράνια τον Χρήστο Γιανναρά ο οποίος με τη σκέψη και τη γραφή του σφράγισε με το δικό του τρόπο τη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη στην Ελλάδα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα.

Η ταφή του αοίδιμου Καθηγητή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Χρήστος Γιανναράς εκοιμήθη το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 σε ηλικία 89 ετών. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητού της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεολόγου, συγγραφέως, στοχαστού και πιστού της του Χριστού Ορθοδόξου Εκκλησίας τέκνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ, τόνισε ότι “δέεται στον Αναστάντα Κύριο για την ανάπαυσή του μετά των Αγίων και των Δικαίων και απευθύνει εγκάρδιες συλλυπητήριες ευχές στους κατά σάρκα συγγενείς του και τους πολυάριθμους μαθητές του”.

Ο Χρήστος Γιανναράς είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, και είχε συμμαθητές τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Θόδωρο Αγγελόπουλο και Αλέκο Φασιανό.

Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη). Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.

Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης. Παρέμβαινε για πολλά χρόνια στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες Το Βήμα και στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.