Ευχαριστίες προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ.Κύριλλος και η Ιερά Σύνοδος για την επιστροφή δύο ιστορικών εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Ο λόγος για την εικόνα της Αγίας Τριάδας, ένα αριστούργημα της Ρωσικής τέχνης που αγιογράφησε τον 15ο αιώνα ο Όσιος Ανδρέα Ρουμπλιόφ και τη λειψανοθήκη του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι η οποία θα μεταφερθεί από το Ερμιτάζ στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας:

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προήδρευσε στις 16 Μαΐου 2023 της τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία συνήλθε στην πατριαρχική και συνοδική κατοικία στην ιερά μονή του Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν πρόσφερε στο Πατριαρχείο Μόσχας την μοναδική εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, «Αγία Τριάδα»

Στη συνεδρία συμμετείχαν:

Τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου: οι μητροπολίτες Κισινιόφ και Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Αστανάς και Καζακστάν Αλέξανδρος, επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας στη Δημοκρατία του Καζακστάν, ο επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας Κεντρικής Ασίας Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν Βικέντιος, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Παύλος, πατριαρχικός επίτροπος της ιεράς μητροπόλεως Μόσχας, Μινσκ και Ζασλάβλ Βενιαμίν, πατριαρχικός έξαρχος πάσης Λευκορωσίας, Βολοκολάμσκ Αντώνιος, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Βοσκρεσένσκ Διονύσιος, πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τα εκ περιτροπής μέλη της Ιεράς Συνόδου: οι μητροπολίτες Νόβγκοροντ και Στάραγια Ρούσα Λέων, Λίπετσκ και Ζαντόνσκ Αρσένιος, Καζάν και Ταταρστάν Κύριλλος, Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας Σέργιος, πατριαρχικός έξαρχος της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο επίσκοπος Σεβερομπαϊκάλσκ και Σοσνοβοοζιόρσκογε Νικόλαος.

Ανοίγοντας τη συνεδρία ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνθηκε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου με εισηγητική ομιλία:

«Καλωσορίζω εγκαρδίως όλα τα μέλη της Συνόδου στην τακτική συνεδρία και θα ήθελα να ξεκινήσω με πληροφορίες που προηγήθηκαν του ιστορικού γεγονότος, της επιστροφής στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Τριάδος, που αγιογραφήθηκε τον 15ο αι. από τον Όσιο Ανδρέα Ρουμπλιόφ, ώστε να μπορούν να την προσκυνήσουν οι πιστοί».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος ενημέρωσε για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αυτό και ανέφερε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Α. Βαϊνό, το οποίο έγινε δεκτό. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα, «όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε την ιστορική απόφαση να επιστραφεί η εικόνα της Αγίας Τριάδος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μπορούσαμε μόνον να ονειρευόμαστε για την ανάκτηση αυτού του ιερού κειμηλίου από την Εκκλησία, ώστε να μπορέσει ο λαός μας να προσεύχεται ενώπιόν του, αιτούμενος την ευλογία του Θεού για τη χώρα και την Εκκλησία.

Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στον Βλαδίμηρο Βλαδίμηροβιτς Πούτιν και σε όλους τους συνεργάτες του, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία. Θεωρώ ότι οφείλουμε να απευθυνθούμε στον Βλαδίμηρο Βλαδίμηροβιτς με ευχαριστήρια επιστολή <…>. Προτού ανακοινώσω την ημερήσια διάταξη θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα άλλο σπουδαίο γεγονός: την επιστροφή της λειψανοθήκης του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι από το Ερμιτάζ στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας. Όπως είναι γνωστό, η λειψανοθήκη φιλοτεχνήθηκε με άμεση εντολή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ του Πέτρου, θυγατέρας του Πέτρου Α΄. Και όταν άρχισε η παράνομη λεηλασία των εκκλησιαστικών κειμηλίων υπό τη μορφή της αφαιρέσεώς τους πολλά ιερά κειμήλια πουλήθηκαν στο εξωτερικό, πολλά εξαφανίσθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές, κάποιο μέρος παραδόθηκε στα μουσεία. Όλα αυτά αποδεικνύουν την παραφροσύνη, στην οποία βυθίσθηκε η χώρα μας, όταν η ηγεσία της απέβλεπε σε ένα τρομερό μυστικιστικό σκοπό, την εξάλειψη της ορθοδόξου πίστεως, την εκρίζωσή της από τις καρδιές και τις ψυχές του λαού μας. Αλλά η ζωή έδειξε ότι τίποτε δεν πέτυχαν! Και όχι επειδή οι υπηρέτες της Εκκλησίας ήταν ισχυροί, έξυπνοι, πειστικοί, αλλά διότι στην Εκκλησία ζει και επενεργεί το Άγιο Πνεύμα. Με τη δύναμη του Θεού αναγεννήθηκε η Εκκλησία μας και τα μεγάλα ιερά κειμήλια επανέρχονται στους κόλπους της Εκκλησίας».

Γι’ αυτό τον λόγο θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της χώρας μας, ο οποίος έλαβε τη σχετική απόφαση. Ο Θεός να δώσει ώστε αυτό το αγαθό εγχείρημα της επαναφοράς των ιερών κειμηλίων να έχει τη συνέχειά του».

Ακολούθως τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προχώρησαν στις εργασίες σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.