Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, εκτός από τη δική σας αγάπη για την παρουσία σας εδώ στην Αγία Μονή και όσους μέσα από το διαδίκτυο συμμετέχουν, τον σεβαστό και αγαπητό μας πατέρα Σεβαστιανό Τοπάλη, Αρχιμανδρίτη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Μητροπολίτου Αυγουστίνου Καντιώτου και αγαπητό τέκνο του νυν Μητροπολίτου, του σεβαστού και πολύ αγαπητού μας π. Θεοκλήτου.

Το πόσο σημασία έχει αυτός ο Λόγος του Θεού, όπως ανέφερε ο π.Σεβαστιανός, αποδεικνύεται από ένα περιστατικό , που μας έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος και επιτρέψτε μου να το αναφέρω εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Γέροντος.
Το 1959 υπηρετούσε στρατιώτης στο Κιλκίς.
Τότε Ιεροκήρυκας εκεί ήταν ο άξιος εργάτης του Ευαγγελίου, ο πατήρ Θεόφιλος ο Ζησόπουλος, ο ιδρυτής της αδελφότητος Λυδίας.
Ανέφερε, λοιπόν ο μακαριστός
π. Θεόφιλος στους στρατιώτες τότε, ότι μετά από κάποια περιοδεία του, του ήρθε μια επιταγή 500 δραχμές, «χρυσά λεφτά», έλεγε ο Γέροντας Κύριλλος, εκείνη την εποχή. Και ένα γραμματάκι που του έλεγε του πατρός Θεοφίλου
” Σου στέλνω αυτά τα χρήματα για να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερες περιοδείες για να ακούγεται ο Λόγος του Θεού. Γιατί όταν εκείνη την ημέρα ήρθες στο χωριό μας και χτύπησες την καμπάνα και ήρθαμε απ’ το καφενείο στην Εκκλησία και σε άκουσα , εγώ ήμουν αποφασισμένος εκείνη την ημέρα να σκοτώσω τη γυναίκα μου και το παιδί μου, την κόρη μου και στη συνέχεια να αυτοκτονήσω. Ο δικός σου λόγος , όμως , γλίτωσε και τη γυναίκα μου και το παιδί μου και εμένα.”
Να! Ο Λόγος του Θεού που φέρνει την καλή αλλοίωση στις ψυχές.
Αν αυτόν τον Λόγο του Θεού το δεχόμαστε και σήμερα στη δική μας εποχή δεν θα ακούγαμε, φόνους, βιασμούς, βιτριόλια και ένα σωρό που ακούμε κάθε τόσο.
Ο Λόγος του Θεού βιωμένος φέρνει την καλήν αλλοίωσιν, φέρνει τη Σωτηρία, οδηγεί, μέσα από τα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, στη Βασιλεία του Θεού.
Αυτόν τον Λόγο εβίωσαν, όπως είπε ο π.Σεβαστιανός , και ο Άγιος Δαυίδ, ο κτήτωρ της Μονής και ο Άγιος Ιάκωβος και ο άγιος Γέροντας Κύριλλος.
Και γι’ αυτό και σήμερα και πάντοτε είναι ζωντανοί και είναι δίπλα στη ζωή των ανθρώπων.
Ο λόγος που έφερε εδώ τον π. Σεβαστιανό και τη συνοδεία του, τα πνευματικά του παιδιά, είναι ένα ακόμη θαύμα της ζωντανής και απόδειξη της ζωντανής παρουσίας του Αγίου Ιακώβου, αυτού του συγχρόνου Αγίου.
Μπροστά μου είναι η Ζωή που κρατάει το νεοφώτιστο, το βαπτισμένο παιδί της, το τέταρτο, που το ονόμασε Ιάκωβο που το βάφτισε εδώ, στο ναό του Αγίου Ιακώβου, στο προαύλιο.
Ήτανε στην εγκυμοσύνη της και κατά τους γιατρούς υπήρχαν προβλήματα…
Τον πατέρα Ιάκωβο από ένα καβαλέτο, όπως μου είπε εχθές η Άννα, η αγαπητή μας η Αγιογράφος, στην Κοζάνη, είδε η Ζωή, επισκεπτόμενη την Άννα στο σπίτι της, να αγιογραφεί έναν Άγιο και γνώρισε έτσι στον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο.
Τον έβαλε στη ζωή της, στη σκέψη της, στην πίστη της και όταν οι γιατροί είπαν ότι υπάρχει το πρόβλημα , εκείνη ολοζώντανο είδε τον Άγιο Ιάκωβο.
Μη ρωτάτε πώς και τί..
Εκείνη το βίωσε και της είπε:
– Παιδί μου, ( κρατούσε ένα μέτρο, μια μεζούρα ας πούμε) , το κύημα το μέτρησα και είναι πολύ καλά και όλα θα πάνε καλά…
” Το κύημα” …. άγνωστη λέξη για κείνην, για τη Ζωή.
Κύημα, τι σημαίνει;
Σημαίνει το έμβρυο, από της συλλήψεώς του μέχρι και του τοκετού του. Κι έτσι όπως της είπε, ο Άγιος Ιάκωβος, έτσι και με βάση τη δική της πίστη και τη Χάρη του Αγίου Ιακώβου, έγινε.
Και χθες είχαμε την ευλογία να βαφτίσει ο π. Σεβαστιανός, με τη συμμετοχή και πολλών του πνευματικών τέκνων, το νέο παιδί της οικογενείας του Γιάννη και της Ζωής από την Κοζάνη, αστυνομικός είναι ο Γιάννης, τραπεζικός είναι η Ζωή κι είναι το τέταρτό τους παιδί.
Βλέπομε πόσο ζωντανή είναι η Χάρις των Αγίων μας.
ΖΗ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!
έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος
Και να! η παρουσία εδώ του π. Σεβαστιανού και της συνοδείας του αποδεικνύει αυτό που πάντοτε λέμε ότι οι Άγιοι είναι ζωντανοί, δίπλα μας.
Αυτή τη Χάρη των Αγίων ευχόμεθα και με τις ευχές του π. Σεβαστιανού και όλων των Πατέρων της Μονής και με τις ευχές του σεβαστού, του αγαπητού μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ο οποίος περιβάλλει την Αγία Μονή μας πάντοτε με στοργή και αγάπη γνησίου πατρός και ποιμένος , οι ευχές όλων, με τις πρεσβείες των Αγίων μας και της Κυρίας Θεοτόκου, να σας σκεπάζουν, να σας βοηθούν, να σας γλιτώνουν σ’ αυτή την εποχή που τόσα ακόμα και ζούμε, να σας γλιτώνουν από κάθε κακό και από κάθε πειρασμό.
Και να μας βοηθήσουν όταν θα ‘ρθει η ώρα μας να οδεύσομε προς τη Βασιλεία του Θεού.
Θέλω να σταματήσω αλλά δεν μπορώ…
Να εχθές εκεί μέσα στη βάφτιση ήρθαν άνθρωποι από το Πολύχρονο Χαλκιδικής, ο Δημήτρης και η Χριστίνα Αρναούτογλου, οι οποίοι μου είπαν πόσο αγαπούσε ο γιος τους ο Παναγιωτάκης, πεντέμισι χρονών τον Όσιο Δαυίδ.
Και μετά από μια ταλαιπωρία που είχε, μια ασθένεια, κάποια στιγμή τους είπε :
– Τώρα μη μιλάτε… Τώρα εδώ είναι ο αγαπητός μου Άγιος, ο Όσιος Δαυίδ ο οποίος ήρθε να με πάρει να με πάει στην αγκαλιά του Θεού.
Για σκεφθείτε κι εδώ στη ζωή μας συνοδοιπόροι οι Άγιοι και όταν θα ανεβαίνει η ψυχή μας επάνω μας βοηθούν, μας συνοδεύουν, να μας γλιτώσουν από τα άγρια χέρια και τις άγριες διαθέσεις των δαιμόνων που είναι αλύπητοι και αιώνιοι εχθροί του ανθρώπου.
Ας τους έχομε τους Αγίους μας πάντα βοηθούς μας, με την πίστη μας, τη συγχωρητικότητά μας, τη μετάνοιά μας, τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας.Αμήν! 》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, 17/10/2021.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.