ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Με ένα δημοσίευμα-βόμβα η εφημερίδα ECONOMIST ασκεί δριμεία κριτική στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα σε Κεντρική και ανατολική Ευρώπη για τη στάση που κρατούν διαχρονικά σε σοβαρά ζητήματα.

Ρεπορτάζ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Το δημοσίευμα αρχικά κάνει μια ιστορική αναδρομή 30 χρόνια πριν με την πτώση του Κομμουνισμού αναφέροντας πως τα καθεστώτα της μαρξιστικής αθεΐας έχασαν τη δυναμική τους και τότε η θρησκευτική ελευθερία επανήλθε.

Στην εποχή μας το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης είναι εκείνο που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη θρησκεία, κατά μέρος μιας και αρκετές χριστιανικές εκκλησίες τελούν υπό καθεστώς διωγμών.

Αρκετοί πιστοί σήμερα σε αυτές τις χώρες εκτιμούν το γεγονός πως είναι ελεύθεροι να ασπάζονται όποια θρησκεία επιθυμούν.

Δεδομένου όλων αυτών, θα περίμενε κανείς η ηγέτες των κατά τόπους Εκκλησιών να καταδικάζουν τον Κομμουνισμό και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1989. Αντιθέτως συντάσσονται σιωπηρός με τις πιο ακραίες μορφές εκείνης της εποχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητος στην Πολωνία.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει αρκετά να πει για ζητήματα σεξουαλικών σχέσεων αλλά αναμείχθηκε και στα ζητήματα τεχνολογίας και εξέλιξης του ανθρώπου τονίζοντας πως η συζήτηση ότι μονάχα με την τεχνολογία μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ασθένειες αποδεικνύεται σαγηνευτική ιδιαίτερα για όσους δεν πιστεύουν στο Θεό.

Από τη μια καταδικάζει δηλαδή την υπεραισιόδοξη φιλοδοξία επανακατασκευής και εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους αλλά από την άλλη αρνείται να καταδικάσει τη φιλοσοφία των Μπολσεβίκων (τη δημιουργία ενός νέου είδους ανθρώπου, όσο αίμα και αν χυθεί.)

Στη Ρωσία κάποιοι σημαντικοί παράγοντες έρχονται στο παιχνίδι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατρέψει την τωρινή Ορθόδοξη ηγεσία σε συνέταιρο με την οποία έχουν τους ίδιους γεωστρατηγικούς στόχους.

Ταυτόχρονα η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταδικάζει τους μάρτυρες που σκοτώθηκαν για την πίστης τους το 1930.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (7 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

2 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Ιωάννης Βασιλική Παρασκευή Μάρκος κατά τέκνα Ελευθερία Ιωάννης κ τα τέκνα ευλογία

2

Καλησπέρα Σας, κ. Ευστράτιε,
Σε ένα άρθρο για την Παναγία της Τήνου έγραφε σε Εσάς να δίνουμε ονόματα γιατί είστε κάθε μέρα εκεί. Μπορούμε όντως;