Σαφής και αιχμηρή ήταν η πρώτη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη στην Τρίπολη της Λιβύης με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας προτίθεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Λιβύη, πρώτα, όμως, πρέπει να αποσαφηνιστεί η κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επόμενη μέρα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη και την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Με ποιον συνομιλίες; Με την Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον «εύκολο», μάλλον «καθαρό». Από εκεί και πέρα, η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει.

Δένδιας: Η Ελλάδα παρέδωσε 30.000 επιπλέον εμβόλια στη Λιβύη

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης στη Λιβύη περιελάμβανε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Menfi. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Νάιλα Μάνγκους, προσπάθησε να επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της, με αποτέλεσμα τη διακοπή της επίσκεψης στην Τρίπολη και την μετάβαση στη Βεγγάζη.

Εκεί έγινε η τελετή παράδοσης 30.000 εμβολίων, τα οποία προστίθενται στα 200.000 εμβόλια που έχει ήδη στείλει η χώρα μας στη Λιβύη. Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» και για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Ακολύθησε συνάντηση με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στους οποίους ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη Βεγγάζη για την επαναλειτουργία του λιμανιού ο Νίκος Δένδιας

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε σε τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία του λιμανιού. «Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Χρησιμεύει όχι μόνο για την μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ. Έχουμε λοιπόν σε δύο φάσεις παράσχει βοήθεια, ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Από τη Βεγγάζη, μετά το διπλωματικό επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για την καταδίκη του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου».

Από τη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Tobruk για μια εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Aguila Saleh, με στόχο την «διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκων μνημονίων».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.